Educació

25% de castellà malgrat tot

Cambray lamenta que el TSJC impedeixi a Educació respondre al tribunal

Ja es fan més hores en castellà per ordre judicial

El SEPC convoca avui una manifestació a Canet en suport al català a les aules

Govern, comunitat educativa i Ajuntament van fer pinya ahir entorn de la immersió lingüística a l’escola Turó del Drac de Canet de Mar, que va tornar del pont de la Puríssima amb l’obligació d’incrementar en sis hores i mitja a la setmana l’ús del castellà a la classe de P5 A. La mesura cautelar imposada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de fer el 25% de classes en castellà a petició d’una família, que va reclamar el 50% de les classes per al seu fill o filla –s’ha volgut salvaguardar la identitat de l’infant–, ha provocat un intens debat mediàtic i polític que ha transcendit les fronteres del petit municipi maresmenc. Una mesura que l’escola es veu obligada a acatar perquè la denúncia anava dirigida contra el centre, i no pas contra el Departament. Aquest no és part del procés judicial com sí que ho és, en canvi, de la causa que va acabar amb una sentència del TSJC, avalada pel Suprem, que imposa el 25% de castellà a tot el sistema educatiu.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va lamentar que el tribunal impedeixi que sigui el Departament qui respongui jurídicament als tribunals. Així ho va afirmar en una visita a l’escola Turó del Drac, on va mostrar el suport del Departament a la comunitat educativa. “Hem vingut a fer costat a les famílies i a l’equip directiu en vista d’un atac intolerable a l’escola catalana”, va manifestar. “Volem acompanyar el centre en totes les mesures organitzatives i pedagògiques per protegir la directora, que és a qui s’adreça el TSJC”, hi va afegir. El conseller va assegurar: “El model d’escola catalana és un model d’èxit, que ens garanteix cohesió social, equitat i igualtat d’oportunitats.” Va fer la visita acompanyat de l’alcaldessa de Canet de Mar, la republicana Blanca Arbell. El consistori qualifica també d’“atac flagrant contra el sistema educatiu d’èxit” la resolució judicial. L’àrea d’Educació del consistori convocarà en els propers dies un consell escolar municipal extraordinari per tractar el tema amb més profunditat.

La presidenta de l’AMPA, Mònica Ruz, va expressar la defensa del projecte lingüístic de l’escola, que usa el català com a llengua vehicular en un projecte educatiu que treballa per l’assoliment de la competència plena en català i castellà i el desig d’aprendre altres llengües. El projecte va ser aprovat pel claustre i pel consell escolar, un model de consens “que és el que haurien de tenir tots els infants de l’escola”. A P5 no s’imparteixen assignatures, sinó que es treballa per racons. Els infants faran en castellà alguns racons, així com ara plàstica i psicomotricitat. El castellà es concentrarà en tres tardes a la setmana i una hora al matí, que es va fer ahir.

Ruz va reclamar també “tolerància i respecte per a totes les opinions” i que el grup afectat pugui continuar el curs “amb bona entesa”. Les famílies que protesten contra la decisió judicial van agrair totes les mostres de suport rebudes, però van demanar que no es facin manifestacions davant del recinte escolar per respectar el benestar de l’alumnat. També ho va demanar l’Asamblea por una Escuela Bilingüe, que dona suport a la família denunciant. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ha convocat per a avui una manifestació en defensa del català, a les 16.30 h, que sortirà d’un parc proper. En un principi s’havia convocat a la porta de l’escola, però es va canviar la ubicació de forma consensuada amb les famílies. Aquestes han recollit prop de 10.000 signatures de suport al manifest que lamenta que, “després d’anys de plena normalitat de l’escolarització en català, diferents interessos polítics han dut els tribunals a dictaminar sentències que estableixen quotes de llengües vehiculars a la docència”. Assenyalen també que el castellà és ben present en la vida social escolar.

Més queixes pel català

D’altra banda, Plataforma per la Llengua va publicar ahir l’Informe de queixes 2020, una estadística sobre les queixes recollides per l’entitat relacionades amb els drets lingüístics. Destaca l’increment de queixes, ja que se’n van tramitar 1.303, 578 més que el 2019. Dues de cada tres feien referència a l’àmbit comercial.

LES FRASES

No existeix cap problema amb la llengua a les escoles catalanes per més mentides que diguin
Josep Gonzàlez-Cambray
Conseller d’educació
Defensem el projecte lingüístic perquè té el consens de tota la comunitat educativa
Mònica Ruz
Presidenta de l’AMPA

El PSC reclama que s’acatin les sentències contra la immersió

ò.p.j

El líder del PSC, Salvador Illa, va fer una crida ahir a TVE a “deixar de polititzar amb la llengua i l’educació”, a “aïllar les famílies” del debat i a “asserenar els ànims”. Illa va defensar que es compleixin les sentències contra la immersió, i veu “correcte” que hi hagi més classes en castellà, tot i que va dir que no el convenç que es fixin percentatges i és partidari de “flexibilitzar” el sistema tenint en compte la realitat sociolingüística de cada centre. En tot cas, no creu que l’última resolució que obliga al 25% de classes en castellà a primària s’apliqui d’una manera “més sistemàtica” fins al proper curs. Pel que fa a la polèmica de Canet, Illa va condemnar “tot tipus d’amenaces” i va afirmar que fer una assignatura més en castellà “no és anar en contra del català”. Entretant, els ministres Pilar Llop i Fernando Grande-Marlaska van mostrar “tot el suport” a la família que va dur el cas als tribunals, i van dir que s’“investigaran” les amenaces, després que un tuit esborrat al cap de poc suggerís apedregar casa seva. Això ho van aprofitar també Cs i el PP per denunciar una suposada campanya “d’assetjament” i anunciar que portarien el cas al Defensor del Poble, mentre acusaven el govern de complicitat amb els “assetjadors”.

En la comissió d’Afers Institucionals del Parlament es va aprovar ahir en gran part una proposta de resolució de la CUP, amb ERC, Junts i En Comú Podem a favor, que insta a protegir el català en la llei estatal de l’audiovisual, incloent la imposició de quotes a les plataformes. El PSC hi va votar en contra adduint un suport genèric al plurilingüisme que ja s’està negociant al Congrés, fet que li va retreure sobretot ERC perquè “ni hi és ni se l’espera” en la defensa de la llengua. Els socialistes sí que van votar a favor del compliment de les quotes en la llei del cinema. La CUP va retreure a ERC i Junts que no aprovessin alguns punts perquè, tot i estar-hi d’acord, van dir que no es podien comprometre encara a complir certs terminis o obligacions pressupostàries concretes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona