Educació

Multitudinària protesta a Barcelona per reivindicar l’escola en català

La mobilització, que ha aplegat unes 35.000 persones segons la Guàrdia Urbana, és la resposta a l’aval del Suprem a imposar un 25% de castellà a les aules

‘Ara i sempre, l’escola en català’, ‘el català no es toca’, ‘+ docents - jutges’, alguns dels missatges més reivindicats

Milers es persones s’han mobilitzat aquest dissabte des de les 11h a Barcelona per defensar el model d’immersió lingüística, amb el lema Ara i sempre, l’escola en català. El passeig de Sant Joan i el passeig Lluís Companys s’han omplert de la “marea verda”, el color que identifica els moviments en defensa del català a l’escola.

Organitzada per la plataforma Somescola , que agrupa 54 entitats que defensen el model lingüístic català als centres educatius, la manifestació ha començat a la plaça Tetuan, des d’on ha marxat fins a Arc de Triomf i el passeig de Lluís Companys, on hi havia l’escenari que ha acollit la lectura del manifest i diverses actuacions musicals, davant del Parc de la Ciutadella.

La protesta és la resposta de Somescola a l’aval del Tribunal Suprem a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que imposa un 25% de castellà obligatori a les aules catalanes.

Durant la marxa s’han sentit crits com “Immersió al 100% és la sentència que volem”, “Si toquen una escola, les toquen a totes”, “Solidaritat amb Canet”, i “Escola en català ara i sempre”. Tot i que hi havia moltes banderes independentistes, el color dominant ha estat el verd.

A la capçalera de la manifestació hi havia representants de Som Escola, dels sindicats i de diverses entitats vinculades a la llengua, com Jordi Cuixart o Elisenda Paluzie. Tots ells han portat una pancarta on es podia llegir el lema ’Ara i sempre, l’escola en català’. En segon terme han quedat els polítics, entre ells, el president de la Generalitat, Pere Aragonès. De fet, hi han participat representants d’ERC, Junts per Catalunya, la CUP i els Comuns, però no hi ha hagut cap representant del PSC, que s’ha desmarcat de la manifestació.

Una de les entitats que formen part de Somescola és Òmnium Cultural, el president de la qual, J ordi Cuixart , ha defensat sorti al carrer “per plantar cara en un nou intent d’intromissió del poder judicial contra la comunitat educativa, el conjunt de la societat catalana i contra un model d’èxit, el model d’escola catalana”.

Entre els concentrats hi havia pares i alumnes de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar, on el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha imposat un 25% de classes en castellà a un grup de P5. Els manifestants d’aquest centre s’han vestit de drac per anar en sintonia amb la marea verda que ha tenyit l’Arc de Triomf aquest dissabte. L’associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de Canet de Mar ha considerat que a les escoles no els “toca assumir els enfrontaments polítics del debat lingüístic”.

La marxa s’ha omplert de famílies anònimes que han sortit al carrer per reivindicar que el català segueixi sent la llengua vehicular a les escoles de Catalunya. També s’hi han sumat molts professors, que també han volgut fer sentir la seva veu.

El punt final de la manifestació l’ha posat un manifest en defensa del model d’immersió, en el qual Som Escola ha titllat d’”intolerable” la “intromissió” dels tribunals per establir obligacions en les quotes lingüístiques a les aules. “Són els professionals de l’educació i no els juristes els que han de determinar quin model d’ús garanteix la competència lingüística dels alumnes en cada cas”, ha criticat Som Escola tot argumentant que el fet que un jutge pugui determinar “el nombre d’hores que calen per aprendre una llengua és un escarni als professionals de l’educació”.

La plataforma ha considerat que la sentència del TS no és “un cas aïllat” i ha denunciat “els continus atacs polítics i judicials contra la llengua i l’educació catalana”. De fet, a parer seu, responen a una voluntat de “minoritzar el català en els seus usos socials”. “La situació a les aules viu una situació crítica”, ha denunciat tot demanant a la societat catalana a mobilitzar-se per defensar el model educatiu català. Les encarregades de llegir el manifest han estat Sílvia Clavera, membre d’una AFA; Jana Llussà, estudiant, i Àngels Cadena, docent i directora d’escola.

Després del manifest hi ha hagut diverses actuacions musicals de reconeguts artistes catalans com Joan Dausà, Suu, Meritxell Neddermann, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA
PORTBOU

L’Ajuntament comença els tràmits per licitar el nou servei de l’aigua

PORTBOU
medi ambient

Prova a Mollerussa per detectar electrònicament males olors

MOLLERUSSA