Educació

Educació farà una nova normativa per protegir el català a les aules amb les conclusions del Consell Lingüístic Assessor

L’organisme té la voluntat de tenir a punt el document en uns tres mesos

El departament realitzarà aquest mes una enquesta d’usos lingüístics a 15.000 alumnes

El departament d’Educació ha anunciat aquest divendres que promourà una nova normativa lingüística per protegir el català a les aules en base a l’informe que realitzi el Consell Lingüístic Assessor, segons ha explicat aquest divendres el conseller Josep Gonzàlez-Cambray. A més, per tal de fer el diagnòstic de la situació actual del català a les aules, la conselleria realitzarà aquest mes una enquesta d’usos lingüístics a 15.000 alumnes catalans.

“Com a conseller he encarregat un informe al Consell Lingüístic Assessor que ens ha de servir de base per fer una nova normativa lingüística per les aules catalanes”, ha explicat Cambray aquesta tarda després de la primera reunió amb el Consell Assessor a la seu d’Educació.

El Consell Lingüístic Assessor, creat dimarts pel govern i format per 16 experts en la situació de la llengua catalana, s’ha reunit aquest divendres per primera vegada i espera fer-ho amb regularitat per tenir a punt el document de conclusions encarregat pel departament en tres mesos.

La nova normativa lingüística tindrà com a objectiu que el 100% dels alumnes de Catalunya s’expressin bé en català, segons ha explicat als mitjans de comunicació la presidenta del Consell, la lingüista Carme Junyent.

La situació, segons l’òrgan assessor, no és bona. De fet Junyent ha explicat que si ha acceptat l’encàrrec de dirigir el consell és perquè el conseller Cambray és el primer membre d’un govern de la Generalitat al qual ha escoltat “reconèixer que la situació no és bona”.

La lingüista ha comentat que les dades de pèrdua d’us del català ja ho advertien des dels anys 90. “Estàvem esperant una reacció i agraeixo molt al conseller que hagi pres aquesta iniciativa”, ha manifestat.

Sobre si la nova normativa respectarà o no la sentència del Tribunal Constitucional que obliga a fer un 25% de les classes en castellà, Junyent ha indicat que no és un assumpte per al Consell: “És una qüestió pel Parlament de Catalunya”, ha afegit.

Junyent ha reivindicat que “el que cal és recuperar la il·lusió pel català”, però no “com un deure burocràtic, sinó amb aquella empenta que es va viure als anys 80 de recuperació de la llengua”.

L’òrgan consultor no té un termini oficial per lliurar les seves conclusions a la conselleria però Junyent ha dit que tenen la voluntat de poder enllestir el document que farà de base de la nova normativa en els propers tres mesos.

Pel que fa al diagnòstic de situació del català, el conseller ha exposat que per tenir “la millor informació possible per treballar el document”, Educació realitzarà aquest mes de març una enquesta d’usos lingüístics a 15.000 alumnes catalans.

“Hem de passar a l’acció”, ha defensat el conseller. “Aquesta nova normativa refermarà el català i anirà en benefici de tots els alumnes”, ha reblat.

El Consell Lingüístic Assessor aplega membres de diferents sectors de la societat civil, com els divulgadors Marius Serra i Pol Gise, o els acadèmics Teresa Cabré i Joan Manuel del Pozo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Balanç satisfactori de la quinzena edició del festival Flors i Violes

palafrugell

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat