Educació

Cambray assegura que el govern assumirà la responsabilitat legal dels projectes lingüístics

El conseller afirma que el pacte pel català a l’escola protegeix jurídicament les direccions dels centres

PP i Cs adverteixen el conseller que pot acabar investigat judicialment per desobeir la sentència del TSJC

El conseller d’Educació, Josep González-Cambray, ha assegurat que el seu departament assumirà la responsabilitat legal dels projectes lingüístics que elaborin els centres escolars per fixar el percentatge d’hores lectives a impartir en català o castellà sobre la base de criteris pedagògics. Cambray ha insistit aquest dimecres al Parlament que l’acord pel català a l’escola “protegirà jurídicament les direccions i els mestres davant d’una sentència que és una aberració pedagògica”, en referència a la imposició del 25% de castellà per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Durant la sessió de control al Govern d’aquest dimecres al Parlament, Cambray ha detallat que el seu departament serà l’encarregat “d’aprovar i validar” els projectes lingüístics dels centres, que hauran de garantir l’aprenentatge oral i escrit tant del català com del castellà.

Cambray ha remarcat que Educació assumeix la responsabilitat de supervisar els projectes lingüístics, que han de tenir “reflex real” dins les aules, i que els mestres no poden triar en quina llengua fan classe. En dues preguntes parlamentàries, PP i Cs han advertit Cambray que pot cometre un delicte de desobediència al TSJC si no fa que el castellà sigui vehicular, cosa que el conseller no ha concretat.

El conseller ha dit que el pacte “de país” garanteix que s’aplicaran criteris pedagògics en l’ús de les llengües, i que actualment l’ensenyament per competències no permet aplicar els criteris de fa 15 o 20 anys. Segons ell, el model d’escola catalana garanteix equitat i igualtat d’oportunitats i compta amb “consens polític, social i pedagògic, perquè l’aprenentatge de llengües no va de percentatges”.

Segons ell, Educació estarà al costat dels centres per assessorar-los en l’elaboració dels projectes lingüístics, però alhora validant-los i supervisant-ne el compliment. Per això, i per garantir l’aprenentatge de català i castellà a 4t d’ESO, es farà una avaluació anual dels projectes, amb proves de competència internes i externes. Es faran proves a 4t de Primària i 2n d’ESO, i proves censals a 6è de Primària i 4t d’ESO. S’incorporarà també la competència oral.

Tot això, segons Cambray, es fa per revertir la reculada de l’ús del català a les escoles, que no agrada i preocupa a Educació. El conseller ha acabat la resposta al PP assegurant que la intenció és que tots els alumnes estimin la seva llengua materna, que aprenguin el màxim de llengües i que estimin el català perquè “uneix i dona cohesió social i equitat”.

En resposta al diputat de Cs Nacho Martín Blanco, Cambray ha demanat al partit taronja que “deixi en pau” les escoles i ha assegurat que fins que Cs no va entrar a la política catalana, “la llengua no ha estat vista com un problema”. “El problema són vostès”, ha etzibat al diputat Nacho Martín Blanco.

El diputat de Cs havia preguntat al conseller que respongués amb un ’sí’ o un ’no’ si el castellà serà vehicular a l’escola. Com que Cambray no ho ha concretat, Martín Blanco li ha dit que és “incapaç de ser valent i de dir el que fan”. “És una presa de pèl que no expliquin què vol dir curricular, segueixen menyspreant la justícia i els ciutadans de Catalunya, i menyspreen l’espanyol perquè són hispanòfobs”, ha assegurat. “Aquest bunyol jurídic no compleix la sentència del TSJC i hauran de respondre davant de la justícia, ho veurà”, l’ha advertit Martín Blanco. La diputada del PP Lorena Roldán veu “aberrant” que la Generalitat “digui obertament que no pensa acatar la sentència del TSJC i que el govern de Pedro Sánchez ho consenteixi, que es vulnerin els drets dels alumnes i que s’utilitzin els vots dels catalans enganyats”. “Obligarà la comunitat educativa a desobeir els tribunals? Donarà instruccions per acatar la sentència?”, li ha preguntat. I ha afegit: “Pensi bé la resposta, perquè no li passi com als seus companys, que aquí eren molt valents, però davant del jutge els tremolaven les cames, i no sempre hi haurà Pedro Sánchez a l’altre costat per agenollar-se davant dels seus atropellaments”.

Tant PP com Cs també han carregat especialment contra el PSC per sumar-se al pacte lingüístic. “N’esperàvem més del PSC, és un partit perdut per a la causa del constitucionalisme, és el tonto útil dels nacionalistes, igual que els comuns”, ha dit Martín Blanco.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona