Educació

La UdG estudiarà salaris i els riscos del personal assistencial

El grup de recerca de l’investigador Ferran Camas Roda participa en un projecte finançat per la UE per aprofundir en les condicions laborals i vulnerabilitat de les persones que fan feines de cura

El projecte CARE4CARE està liderat per la Universitat de Florència i es durà a terme a França, Alemanya, Itàlia, Polònia, Espanya i Suècia amb un pressupost de 2,8 milions

La pandèmia de la covid-19 ha evidenciat que el treball assistencial és imprescindible en les societats modernes, a banda del creixent envelliment demogràfic i del cens de persones amb dependència o les xarxes familiars minvants en nombre d’efectius i recursos. Calen més persones que prestin serveis de cura –a domicili, d’infermeria o a càrrec de residències de gent gran, i també mestres que atenguin criatures en l’etapa de la primera infància– i des de la UdG analitzaran quines són les condicions laborals i salarials que afecten els seus professionals.

En aquest context, el projecte Care4Care. Cuidem les persones que cuiden situa la universitat al costat de socis europeus de França, Alemanya, Itàlia, Polònia i Suècia. Finançat per la Unió Europea, ha arrencat aquest gener per investigar des d’una perspectiva comparada i multidisciplinària les condicions de treball de les persones ocupades en els sectors assistencial i de les cures en general, a més de la percepció del seu entorn i dinàmica laboral. Seguidament, el projecte proposarà eines per millorar la qualitat laboral i contrarestar la discriminació.

La recerca se centrarà a estudiar riscos i vulnerabilitats dels treballadors assistencials, gràcies a un ajut de 2.739.012 euros procedent del programa Horizon Europe. La iniciativa s’allargarà durant tres anys i preveu tasques per conscienciar sobre els drets de les persones que treballen en l’àmbit assistencial i donar suport a l’elaboració de polítiques legislatives a nivell nacional i comunitari.

El consorci Care4Care està coordinat per un equip experimentat de la Universitat de Florència. La UdG hi participa a través d’un grup de recerca interdisciplinari liderat pel professor Ferran Camas, catedràtic d’universitat de dret del treball i Seguretat Social i professor del departament de Dret Privat. Contribuiran a la recerca Marc Sáez, Maria Antònia Barceló i Dolors Juvinyà, personal investigador de la UdG procedent dels àmbits de l’estadística i la salut.El programa també crearà un model d’anàlisi i regulació del sector assistencial i dels serveis de cures a les persones que es pugui replicar en altres països europeus i que aporti noves estratègies d’intervenció per a les institucions europees. També donarà veu als treballadors assistencials i als seus representants en el disseny i l’execució de polítiques i mesures que afectin les seves vides. Finalment, el projecte desenvoluparà una plataforma web que ofereixi informació accessible sobre les condicions laborals dels treballadors assistencials als països implicats.A més de les universitats de Girona i Florència, també formen part de l’equip la Universitat de Sevilla, la Universitat de Lunds (Suècia), la Universitat Europea Viadrina Frankfurt (Alemanya), la Universitat de Rzeszów (Polònia), la TOUR4EU - Tuscan Organisation of Universities and Research 4 Europe (Bèlgica), la Universitat de Bordeus (França), la Federació Europea d’Ocupació Familiar i Atenció Domiciliària (Bèlgica) i la Federació Europea de Serveis a les Persones (Bèlgica). El consorci compta amb el suport de l’Institut Sindical Europeu (ETUI).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona