Educació

Una trentena d’escoles de Lleida fan pedagogia contra el malbaratament alimentari

El projecte ’Pensem i transformem’ de la cooperativa Quàlia vol conscienciar sobre el consum responsable

Una trentena d’escoles lleidatanes s’han adherit al programa Pensem i transformem, una iniciativa orientada a fer pedagogia entre l’alumnat contra el malbaratament alimentari. La cooperativa Quàlia, responsable de gestionar alguns dels menjadors escolars de la demarcació, és la promotora del programa. Uns 2.000 estudiants d’entre tres i 16 anys participen de la proposta plantejada com un joc, consistent a classificar el menjar sobrant dels àpats en diferents recipients i pesant la quantitat d’aliments que podrien haver-se consumit. L’objectiu és determinar el malbaratament alimentari de cada àpat per conscienciar l’alumnat de la necessitat d’un consum responsable dels aliments. Així mateix, la iniciativa anima els estudiants a adoptar hàbits saludables i sostenibles i estendre’ls més enllà de l’horari escolar.

El joc s’ajuda del personatge Lia, que necessita suport per vèncer l’Endrapasobres, que contribueix al malbaratament alimentari als menjadors. “Si els infants no malbaraten el menjar, aquest personatge cada cop es fa més petit”, ha explicat la responsable del projecte de Quàlia, Alba Herraiz, a l’ACN. El joc es completa amb una taula dissenyada amb cartells especialment visuals per facilitar la separació dels aliments després de cada àpat i per fomentar una actitud més conscient sobre els aliments. De manera paral·lela, el projecte compta amb un quadern d’activitats i un joc de taula.

L’escola Jaume Balmes de Cervera és un dels centres on s’ha posat en marxa el projecte de Quàlia. En aquest cas, degut al gran volum d’alumnes que es queden al menjador, cada setmana participa a la iniciativa un curs diferent.

Aida Cepero, monitora de menjador d’aquest centre, assenyala que les millores es noten dia a dia i posa d’exemple els alumnes de sisè de primària. “A principis de setmana potser es llença mig quilo de menjar, però cap al final es llencen 200 o 300 grams”, diu. Així mateix, destaca que els alumnes es prenen el projecte “com un repte” i s’ajuden entre ells perquè el resultat “sigui positiu”.

La cooperativa d’iniciativa social Quàlia fa més de 12 anys que gestiona menjadors escolars a les comarques de l’Urgell, la Segarra, la Noguera el Solsonès i l’Anoia, i vetlla per la reducció del malbaratament alimentari. Així mateix, posa en valor la tasca dels pagesos, les cuineres i les monitores de menjador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BANYOLES

Nova reunió de la comunitat educativa per l’escola Camins

banyoles
enoturisme i gastronomia

Carme Ruscalleda, premi ‘Premi Bite honory award’ per la difusió de la cultura culinària

Barcelona

Som Sostre demana un nou model per atendre els sense llar

girona
urbanisme

La Rambla encara la fase de reforma més complexa pel que fa a mobilitat

Barcelona
turisme

30.000 persones a les jornades de portes obertes del Port de Barcelona

Barcelona
estats units

Augmenten a 15 els morts per tempestes i tornados als EUA

barcelona
societat

El TS estima un recurs de l’Ajuntament de Barcelona contra l’anul·lació de la taxa d’escombraries del 2020

Barcelona
tribunals

El judici per la violació d’Igualada se celebrarà del 17 al 21 de juny

Igualada
sequera

Els embassaments de Ter-Llobregat doblen reserves i superen el 30%

barcelona