Educació

Nadal per jugar i educar

Els parcs infantils són un reclam perquè els més petits es diverteixin tot aprenent

El Festival de la Infància de Barcelona marca una vegada més la pauta i espera igualar el nombre d'assistents de l'edició de l'any passat

Els menuts són, segurament, els que esperen amb més il·lusió les festes nadalenques. En aquest sentit, els anomenats parcs infantils de Nadal són una bona oportunitat per assegurar diversió per a tota la canalla. Això sí, a banda de l'oferta lúdica, aquestes iniciatives –que es duen a terme en molts municipis del territori– també serveixen perquè la quitxalla pugui gaudir-ne tot fent esport, i també aprendre els valors socials. L'exemple més clar de referència en l'àmbit català no és altre que el Festival de la Infància de Barcelona.

El saló, que enguany arriba a l'edició número 48, obre avui les portes al recinte de Montjuïc de la Fira de Barcelona fins al 4 de gener. El festival inclou, entre les seves més de 150 activitats, propostes tan llamineres com ara jugar a futbol amb la Fundació del Barça, estrenar els últims videojocs de l'Xbox 360, passejar en poni, patinar, desfilar per una passarel·la de moda i, fins i tot, aprendre a cultivar un hort urbà o divertir-se recuperant jocs tan tradicionals com ara llançar la baldufa. Tot i la crisi, els organitzadors esperen poder arribar als 150.000 visitants de l'edició anterior, amb un preu de 10 euros per la jornada completa.

Valls

A Valls, es munta el taller de circ més gran de Catalunya, que s'instal·larà en un espai diferenciat de les activitats d'atraccions, a la plaça del Quarter, del 30 de desembre al 4 de gener. La vela per a les activitats de circ estarà situada al Pati, amb una oferta de quinze tallers i activitats per a totes les edats, a canvi d'1 euro per entrada de matí o de tarda. L'oferta de circ és una nova activitat de la Cia. Passabarret i s'estrena a Valls, ciutat d'origen de la companyia.

Reus

Les xarxes socials i les activitats solidàries s'incorporen al parc de Nadal de Reus, que obre portes a les noves instal·lacions de la Fira. S'han adequat 6.300 m² per a les vuitanta activitats que s'hi han programat. Un total de 615 persones treballaran per fer possible aquesta edició. Les activitats es duen a terme de les onze del matí a les nou del vespre –l'1 de gener estarà tancat–, fins al 4 de gener. El preu de les entrades es congela per tercer any i, així, l'accés general té un cost de 5 euros, abonaments a banda.

Vilafranca del Penedès

L'entitat Mic Amic i l'Associació de Comerciants del barri de la Girada tenen obert des de divendres el Parc Nadalenc de la Girada a les instal·lacions de l'escola Dolors Piera, amb activitats per a nens de 3 a 12 anys i obert des de les nou del matí fins a les quatre de la tarda. A més, l'associació de comerciants Centre Vila ha instal·lat la pista de gel a la rambla de Sant Francesc.

Calafell

El programa Nadal en Família conté activitats repartides pels tres nuclis de població i dirigides a nens de 0 a 12 anys, amb inflables, ludoteca, tallers i animadors als carrers. L'activitat s'estrena com a substitut del tradicional Parc Nadalenc, el recinte tancat i de pagament amb inflables que estava obert per Nadal des de feia més de dues dècades. El motiu ha estat el cost que tenia. El Parc Nadalenc costava 75.000 euros i només en tenien pressupostats 65.000. La substitució permetrà enguany a l'Ajuntament estalviar prop de 50.000 euros. Al Vendrell, la capital de comarca, avui també comencen les activitats.

Amposta

El Parc de Nadal d'Amposta obrirà al públic del 27 al 30 de desembre, uns dies en què el pavelló firal es convertirà en un viatge al Polar Express amb tallers de teatre, dansa, cuina, etc. Enguany, el parc s'organitza amb la col·laboració de l'entitat Esplai Piquerol. L'horari d'obertura és de les quatre de la tarda a les vuit del vespre i el preu de l'entrada és de 3 euros.

Tortosa

El Parc de Nadal de Tortosa es podrà visitar entre el 23 de desembre i el 4 de gener al pavelló firal. Un espai que es divideix en zones temàtiques i per edats: inflables, esports, àrea d'aventura, circuit viari i tallers de jardineria, entre altres propostes. Una de les novetats és la celebració d'una festa de Cap d'Any infantil, que tindrà lloc la tarda de l'1 de gener, amb pista de ball. L'entrada infantil costa 3 euros.

Lleida

La 21a edició de Cucalòcum, el parc de la infància i la joventut de Lleida, i la 6a edició de Cucaesport oferiran unes 50 activitats del 26 de desembre al 4 de gener i es faran a la Fira de Lleida. El preu de l'entrada és de 4 euros per als infants i de 2 per als adults. Destaquen l'espectacle del “Roc, el picapedrer de la Seu Vella” per explicar la construcció de catedrals i per divulgar la Seu Vella de Lleida. També hi haurà la construcció d'un arbre de Nadal gegant fet amb 3.000 quilos de pa. A Tàrrega el futbolista Joan Capdevila inaugurarà avui el Parc de Nadal. La canalla entre 1 i 16 anys podrà jugar amb inflables, fer esport, ràdio i circuits d'aventura, i participar en manualitats i en un taller intergeneracional en diversos indrets del poble. El parc tancarà el 4 de gener.

Cornellà

La Fira Infantil de Nadal torna a obrir avui les portes fins Cap d'Any, i arriba així a la 19a edició. Com sempre, inclourà activitats amb la diversió, l'esport i l'educació com a referents. Aquest any, els preus aniran dels 7 als 15 euros, en funció del nombre d'infants. En aquesta edició es commemorarà el reconeixement que Unicef va fer de Cornellà com a ciutat amiga de la infància.

Terrassa

El Consorci de la Fira de Terrassa manté un any més la tradició iniciada el 1991 del Saló Juguem, al recinte firal, al passeig 22 de juliol. Enguany, el saló obrirà del 29 de desembre al 4 gener –de dos quarts de cinc de la tarda a les nou del vespre– i acostarà als infants la riquesa paisatgística del Mediterrani i el respecte dels valors naturals a través de la figura popular dels pirates catalans. L'entrada per als nens de 2 a 16 anys és de 4 euros i per als majors de 16 és de 2 euros.

Girona

Diversos parcs infantils estaran a l'abast de les famílies, com per exemple el saló Lleuresport de Girona, que organitza el GEiEG. A Girona també ofereixen casals l'Esplai de Sant Narcís i l'Associació Juvenil Salsa Jove. L'Ajuntament organitza espectacles al Palau de Fires els dies laborables fins al 4 de gener. L'atracció estel·lar són les tres pistes de gel que s'habiliten a Girona, Palafrugell i Olot.

Aquesta informació ha estat elaborada per:

Lluís Arcal, Carles Aluju, Eva Pomares, Albert Mercader, Míriam de Lamo, Sergi Casado, Imma Martínez, Lourdes Moreso i Emili Agulló.

10
euros
val l'entrada completa.
150
activitats
de tot tipus es duran a terme al festival entre el 27 de desembre i el 4 de gener al recinte de Montjuïc.
150.000
visitants
són els que s'espera que aquest any passin per les instal·lacions del Festival de la Infància.

Menys pressupost a Tarragona i parcs que no obriran

El pressupost del Parc de Nadal de Tarragona s'ha reduït, ja que l'aportació de l'Ajuntament s'ha escurçat un 75% respecte del 2010. La fira, que es farà del 26 de desembre al 3 de gener al pavelló firal del Palau de Congressos, l'organitza el Club dels Tarraconins, un col·lectiu que aplega prop de 10.000 nens i nenes de la ciutat i que col·labora en la major part dels esdeveniments lúdics i festius durant tot l'any. L'oferta de tallers és de 33, 21 dels quals són nous. S'intentarà reforçar el sentiment de pertinença a la ciutat i la cohesió social a través del coneixement del patrimoni cultural, històric i esportiu de Tarragona. Com sempre, amb els tallers es mira de transmetre valors cívics. D'altra banda, ciutats com ara Sitges s'han vist obligades enguany a fer pagar, per primera vegada, entrada pel seu parc de Nadal. A més, municipis com per exemple Sabadell i Sant Cugat del Vallès ja han anunciat la impossibilitat d'organitzar parcs infantils aquest any a causa de la crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona