Montgat renova per al curs que ve el protocol d'actuació per reduir l'absentisme escolar a la vila

El nou pla castigarà els retards a l'aula i portarà els casos crònics a la fiscalia

El nou protocol, que entrarà en vigor el curs vinent i que podria modificar-se en el futur segons els resultats que s'obtinguin en l'aplicació, ha estat elaborat pel Consell Comarcal del Maresme, per tal de disposar d'un pla per reduir l'absentisme a les aules d'aquells municipis on no hi havia cap normativa o, com és el cas de Montgat, per actualitzar algunes ja existents. A grans trets, el document pretén establir criteris comuns de prevenció de l'absentisme a les aules, reduir les taxes actuals i intervenir en els casos des del principi, coordinant l'acció dels agents implicats –centres i equips d'atenció psicopedagògica, serveis socials municipals, policia local i famílies– i aclarint responsabilitats i funcions, així com prevenint situacions de risc i documentant cada intervenció que s'hi dugui a terme.

Precisament aquesta recollida constant de dades –amb recull de faltes d'assistència, fitxes de derivació social, d'actuacions policials o còpia de cartes enviades als pares de l'alumne– és la que vol intensificar l'Ajuntament perquè la fiscalia de menors tingui informació més fiable i pugui estudiar més a fons els expedients dels alumnes que protagonitzen un absentisme crònic i no s'obté cap implicació familiar. «Es tracta d'anar més enllà que fins ara», explica la regidora d'Acció Social i Ciutadania a l'Ajuntament de Montgat, Eugènia Cabezudo (PSC), que assegura que el nombre d'aquests casos a la vila no arriba a la desena, però que «s'han de solucionar pel bé de l'infant», sigui fent que la direcció general d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA) es faci càrrec d'aquests menors o mitjançant qualsevol altra mesura. El nou protocol diferencia els absentismes entre esporàdics –una o dues faltes al mes a primària i entre cinc i deu hores a secundària–, regulars –tres o cinc dies i 15 o 20 hores– i crònics –més de cinc dies mensuals o més de 25 faltes.

Prohibit arribar tard

Amb tot, els retards en l'arribada al centre també es penalitzaran a partir d'ara –una falta d'assistència per cada cinc impuntualitats–, ja que es considera que aquests comportaments poden conduir a un procés d'absentisme si es tornen constants. D'altra banda, les absències justificades en excés que es produeixin de manera reiterada també seran objecte d'estudi, i es valorarà la possibilitat de sol·licitar a les famílies altres documents que justifiquin la falta d'assistència.

D'altra banda, fonts de l'Ajuntament de Tiana han indicat que la junta de govern municipal aprovarà presumiblement l'adhesió d'aquesta vila veïna de Montgat a aquest nou protocol d'abast comarcal, perquè tots els alumnes del poble –a banda dels que estudien a l'IES Thalassa de Montgat– també siguin objecte d'aquest pla el curs vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona
societat

El 63% dels docents asseguren haver patit una agressió física o verbal per part d’alumnes, segons USTEC

BARCELONA

El #wasteinprogress 2024 tanca amb un nou rècord de visitants

GIRONA

El cartell del ’Temps de Flors’ és un mosaic floral de formes geomètriques

GIRONA

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres