Educació

La Trobada de Bell-lloch denuncia els atacs de la Generalitat contra l'ensenyament en valencià

Més de 7.000 assistents subratllen les errades del govern del president Alberto Fabra

La 27a Festa per la llengua de la Plana Alta i la Plana Baixa ha brillat a la pineda de Bell-lloch del Pla, una població on s'ha celebrat per primera vegada la Trobada d'aquestes comarques

Hui Bell-lloch ha multiplicat per sis la seua població, amb l'assistència de milers d'alumnes, pares i mares, docents i membres de col·lectius de la Plana Alta i la Plana Baixa a la festa que dignifica la llengua i l'escola la pública, la de qualitat i en valencià.

La Plana Alta i la Plana Baixa han sofert una greu retallada de l'oferta d'ensenyament en valencià per part de la consellera M. José Català. Els arguments de Català sempre han estat que ha hagut una davallada de la natalitat i que a les comarques de Castelló no hi ha suficient oferta d'ensenyament en castellà.

Quan la consellera diu que ha d'ofertar més castellà sempre es deixa pel camí un apunt clau i importantíssim: que l'ensenyament concertat, que també paguem tots els valencians i valencianes, és en més d'un 90% en castellà.

Hui a Bell-lloch s'ha explicitat que “ja hi ha prou de tanta demagògia per part del Govern valencià”, ha apuntat Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana.

La trobada

La festa per la llengua ha arrancat amb una cercavila al ritme de la batukada de Benicarló que ha dirigit els assistents a la zona de tallers i paradetes, un total de vora 80 estands organitzats pels centres educatius de la comarca i entitats.

Àngel Ribés, alcalde de Bell-lloch ha comentat que “acollir per primera vegada aquesta acte de reivindicació del valencià i de la nostra escola és molt significatiu per al nostre poble. Teníem moltes ganes que la Trobada pujara a Bell-lloch i entre tots ho hem aconseguit. Volem deixar patent que el poble Bell-lloch està disposat a acollir de nou una Festa per la llengua més endavant”.

Així mateix el CRA El Trescaire de Bell-lloch, La Pobla Tornesa, Vilanova d'Alcolea i Torre d'En Doménec ha elaborat un mural per commemorar aquest dia , que ha estat coordinat per Saü l Herrero, veí de Bell-lloch.

El punt i final de la Festa per la llengua l'ha marcat la veu i el bagatge musical de Pep Gimeno “Botifarra.

Un poble especial

Benlloch és especialment significatiu per a Escola Valenciana, perquè és ací on se celebra des de fa quasi una dècada el Feslloch, el festival de música en valencià organitzat per l'Ajuntament, Escola Valenciana, l'Associació Cultural Pitxurrull i Reviscola. Enguany la cita amb un dels festivals més rellevants de la nostra música està fixada per als dies 10, 11 i 12 de juliol, amb l'actuació de 30 grups i solistes que canten en valencià.

Compareixença al CVC

Demà a les 12 hores el president d'Escola Valenciana compareixerà a les portes del Consell Valencià de Cultura, abans de l'exposició que haurà fet de la situació de l'ensenyament en valencià a aquesta institució consultiva i assessora de la Generalitat Valenciana, just després de què hi haja intervingut, Rafael Carbonell, secretari autonòmic d'Educació.

Punts negres

Redacció

Dels 21 punts negres que Escola Valenciana ha detectat com a casos flagrants de l'atac a l'ensenyament en valencià per part de l'Administració educativa, cinc se situen en la Plana Alta i la Plana Baixa: Orpesa, Castelló, Nules, la Vall d'Uixó i La Vilavella.

En tots els casos M. José Català ha estimat suprimir unitats en valencià, que en uns centres es tradueix a la pèrdua de l'oferta del Programa Plurilingüe d'Ensenyament en Valencià i en altres a la pèrdua d'una part de l'oferta del centre. En tots els casos la demanda de valencià supera a l'oferta i la conseqüència és que una bona quantitat de famílies que han escollit ensenyament en valencià no poden matricular els seus fills i filles en el programa òptim d'ensenyament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró