La Generalitat subvenciona la reutilització de llibres de text amb 24,5 euros per alumne

Aquest curs se'n beneficiaran 38.998 estudiants de primària i secundària que pertanyen a 197 centres escolars gironins

La inversió de la Generalitat per a l'adquisició de llibres de text i material curricular aquest curs 2009/10 puja a 8.088.350 euros, un milió més respecte del curs anterior. Se'n beneficien un total de 323.534 alumnes.

El programa de reutilització de llibres comporta un tipus d'ajut econòmic no per mitjà de beques, sinó de la reutilització dels volums. Així, atorga subvencions per a la compra de llibres de text i material escolar com una aposta «per la igualtat d'oportunitats educatives», segons el Departament d'Educació. La participació en el programa és voluntària de cada centre educatiu i implica fomentar l'ús compartit del material.

Entre els 197 centres escolars gironins subvencionats, n'hi ha que ja ho han estat altres anys, la qual cosa significa que tenen més estoc de llibres que poden destinar al préstec a l'alumne i, per tant, a la reutilització. Com més gran és el nombre de llibres en préstec, menys n'ha de comprar l'alumne i, per tant, més estalvi hi ha.

Els últims anys, diversos ajuntaments s'han implicat en el finançament dels llibres per destinar-los a la reutilització. Entre aquests ajuntaments cal destacar els casos de Cassà de la Selva, que hi destina 65.000 euros; Roses, 206.000 euros; Calonge, 34.200 euros; Maçanet de la Selva, 19.000 euros, o Aiguaviva, 20.000 euros. L'objectiu d'aquest projecte municipal té tres apartats: ensenyar a socialitzar un bé comú, que implica el mestre perquè no deixi que els alumnes escriguin als llibres; l'estalvi de diners, i l'estalvi de paper, com a mesura mediambiental.

Les escoles solen folrar els llibres per protegir-los i hi adjunten una fitxa que indica quants alumnes n'han fet ús. Els volums solen durar 3 o 4 anys i les AMPA en gestionen el préstec.

(Aquesta informació ha estat elaborada amb la col·laboració de Mar Vicente, Ramon Estéban, Jordi Colomer i Albert Vilar.)

Altres ajuntaments

A més dels que hi aporten una quantitat fixa, hi ha ajuntaments que adopten altres sistemes per comprar llibres. Així, Besalú, d'una banda, concedeix a cada alumne de P3 a 4t d'ESO empadronat, 25 euros en el cas dels petits i 30 euros en el dels alumnes de secundària. A més, dóna 1.000 euros a l'escola local per a la compra de llibres. A la Jonquera, l'Ajuntament paga tots els llibres de primària i secundària. A Lloret de Mar, Mont-ras i Sant Pere Pescador, les escoles reutilitzen els llibres, però no tenen subvenció dels ajuntaments. L'Ajuntament de Llagostera preveu adherir-se al sistema de reutilització de llibres l'any que ve. Salt no subvenciona els llibres, però no descarta destinar-hi ajuts puntuals.

El cost del lot de llibres

El cost del lot de llibres de text per als cursos de primària i secundària de les escoles gironines varia segons els llibres que utilitzen les escoles, les assignatures que imparteixen i el nombre de volums que es necessita cada curs. D'aquesta manera, és difícil que els llibres de text tinguin un preu fix a totes les escoles de la demarcació, però tant a primària com a secundària els llibres poden arribar a tenir un cost de 300 euros. Així, per als estudiants de primària, el cost dels llibres de text oscil·la entre 100 i 300 euros aproximadament, mentre que per als de secundària el cost pot oscil·lar entre 250 i 300 euros si es compra tot el lot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt