Educació

La UdL aconsegueix, per fi, la carrera de veterinària, tot i l'oposició de la UAB

Serà una doble titulació, única a l'Estat, en veterinària i ciència i producció animal

El govern finança la docència, però l'hospital el pagarà el sector

“Ja tenim veterinària aquí”, va afirmar ahir amb solemnitat el rector de la Universitat de Lleida (UdL), Roberto Fernández, que no amagava la seva felicitat. El pròxim curs 2015/2016 la UdL impartirà el doble grau de veterinària i ciència i producció animal, una titulació única a l'Estat espanyol i que començarà amb 60 places.

Després de 23 anys de reivindicacions i d'intents d'acord amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l'única que impartia veterinària a Catalunya, no hi ha hagut cap possibilitat de pacte ni de titulació compartida amb l'Autònoma, com s'havia signat el 2007 i com ordenava una resolució del Parlament.

Per això la UdL, amb el suport del govern, ha dissenyat una carrera universitària nova i singular que ahir va rebre el vistiplau del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC). Només va topar amb el vot en contra de la UAB, segons va confessar el rector Fernández.

La nova carrera és única perquè formarà veterinaris, però també buscarà l'especialització en el maneig i la gestió d'explotacions ramaderes, sobretot en aspectes tècnics, econòmics, empresarials i sanitaris. Aquesta especialització és el factor que la UdL explotarà per diferenciar-se de la resta d'ofertes universitàries en aquest àmbit, segons va explicar el vicerector de Docència, Paco García.

La doble titulació s'obtindrà després de superar 360 crèdits en sis anys, incloent-hi les pràctiques en empreses ramaderes o clíniques veterinàries, i d'haver fet un treball final de carrera que es podrà elaborar com un projecte d'emprenedoria.

Aquest doble grau té ja el finançament garantit de la Generalitat pel que fa a la docència, tot i que disposarà d'una part de l'actual plantilla de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (Etsea). Però el secretari d'Universitats, Antoni Castellà, ja havia advertit que els equipaments hospitalaris se'ls hauria de pagar la mateixa UdL. En aquest sentit, el president del Consell Social de la UdL, Ramon Roca, va anunciar el suport d'una vintena d'empreses agroalimentàries per participar en el projecte, juntament amb la cooperació de la Diputació de Lleida i la Paeria.

LA XIFRA

60
places de primer curs
hi haurà per a la doble titulació de veterinària i ciència i producció animal el curs vinent.

Reivindicació pendent des del 1991

El secretari d'Universitats, Antoni Castellà, ha estat un dels principals valedors de la nova carrera, i la va justificar per la impossibilitat d'un acord amb la UAB i per complir un mandat parlamentari. Tot i això, va dir que la reivindicació històrica no era suficient si darrere no hi havia una alta qualitat i una excel·lència que, en aquest cas, la UdL complia amb el grau que ara impartia de ciència i salut animal. Aquest nou impuls a la UdL garanteix el seu lideratge com a universitat de referència en el camp agrari, veterinari, alimentari i forestal.

Des de la creació de la Universitat de Lleida, el 1991, que es perseguia aquesta titulació, però, per pressions del moment, la Facultat de Veterinària es va atorgar a la UAB. Institucions i sector donen suport al projecte, menys els col·legis professionals de veterinària, que creuen que a l'Estat ja hi ha massa facultats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp