Educació

L'excés d'esport extraescolar perjudica l'èxit acadèmic

Un estudi de la UAB i la UIB alerta que els nens que fan més de cinc hores d'activitats físiques fora de l'escola entre setmana no descansen prou

Recomana una pràctica esportiva “moderada”

Que l'atapeïda agenda de molts nens en acabar la jornada escolar pot resultar negativa per als infants, ja ho sospitaven molts pares i educadors, però mai ningú els havia dit quin nombre d'hores d'esport a la setmana és saludable i quin contraproduent. Fins que un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de les Illes Balears (UIB) ho ha quantificat i ha advertit que superar les cinc hores setmanals d'activitats fisicoesportives extraescolars perjudica el rendiment escolar dels nens.

La recerca, feta entre 573 alumnes d'educació primària de divuit escoles de les comarques de Barcelona i de les Illes Balears, revela que els nens que fan exercici físic entre dues i cinc hores a la setmana i dormen entre nou i deu hores tenen un millor rendiment acadèmic que els que fan més de cinc hores setmanals d'esport i dormen menys de nou hores. Tampoc obtenen bons resultats els infants que no fan cap activitat extraescolar.

La clau, per tant, està a mantenir-se en el terme mitjà. Si es peca per excés o per defecte “es produeix una combinació de patrons inadequats en el qual els nens no descansen prou a la nit”, explica Ramon Cladellas, professor de la UAB i un dels autors de la investigació.

Què passa, doncs, amb els nens que practiquen esport d'alta competició de manera intensiva? Segons Cladellas, als infants que tenen un “entorn escolar adaptat, com ara la Masia del Barça” i altres institucions en què el currículum s'acomoda a les necessitats dels alumnes, no els afecta el rendiment escolar com sí que els passa als que no tenen aquests avantatges. De la mateixa manera –aclareix el professor– que tampoc fa cap mal l'esport que els nens fan “per plaer” el cap de setmana.

Fer esport –sosté l'estudi– “influeix positivament en el rendiment dels nens a primària en assignatures com matemàtiques i llengües” i, per descomptat, en la salut física dels infants. Cladellas alerta, però, que carregar els nens amb més de dues activitats extraescolars és “contraproduent i que, posats a triar, és “millor fer la física que la cognitiva”. “Els nens ja fan prou activitat cognitiva a l'escola.”

Per mirar d'evitar l'excés d'activitats físiques extraescolars, el professor de la UAB proposa a l'administració que s'augmenti el nombre d'hores d'educació física a les escoles. D'aquesta manera, raona Cladellas, els nens no tindran la necessitat d'omplir tota la tarda amb activitats esportives fora del centre.

LES XIFRES

2
hores
a 5, com a màxim, a la setmana convé que facin d'exercici físic extraescolar els nens, segons l'estudi.
84,2
per cent
dels infants fan algun tipus d'activitat fora de l'escola, segons la investigació de la UAB i la UIB.
9
a 10
hores diàries han de dormir, com a mínim, els nens. Se n'haurien d'anar al llit abans de les 10 de la nit.

Guarderia per a pares amb horaris irracionals

Més enllà dels beneficis que té l'esport i d'altres activitats com l'anglès o la música per a la formació dels nens, l'excés d'extraescolars obeeix en molts casos a la necessitat que tenen els pares de col·locar els fills mentre ells treballen. “En moltes ocasions, les activitats que es fan fora de l'escola serveixen de guarderia per als pares, que els omplen tots els dies de la setmana”, lamenta Ramon Cladellas, professor de la UAB i coresponsable de la investigació sobre la relació de les activitats fisicoesportives i el rendiment escolar. Cladellas creu que la sobrecàrrega de feina dels nens només es resoldrà si es racionalitzen els horaris laborals i els de tota la societat en general. L'investigador de la UAB posa com a exemple el fet que les televisions programin dibuixos animats a la nit i que moltes activitats esportives per a adolescents –que entren a l'institut a les vuit del matí– comencin a les nou de la nit. “Tots els estímuls que reben els nens i els adolescents són perquè vagin a dormir tard”, constata Cladellas. Els horaris del prime time de les cadenes televisió en són una prova palpable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona