Educació

L'Aplec publica el mapa del català a l'ensenyament

L'associació de mestres dona també el seu suport a la petició en curs

L'Aplec (Associació per a l'ensenyament del català), fa públic el mapa actual de l'ensenyament del català a Catalunya Nord. Indica que l'ensenyament del català en 2015 és efectiu a 109 escoles primàries, a 15 col·legis i a 8 liceus. A més, l'ensenyament bilingüe és proposat a 49 escoles, 13 col·legis i 3 liceus. Per altra banda la Universitat també proposa el català en el marc de l'Institut Franco-Català Transfronterer (IFCT) amb certificats de llengua catalana, llicenciatura d'Estudis Catalans, màsters i doctorat.

L'Aplec ha comunicat aquest mapa 2015 de l'ensenyament del català als elegits, al Rectorat i al Ministeri d'Educació, perquè serveixi de base per a consolidar, desenvolupar i estendre l'oferta responent a la demanda de les famílies, que encara no és coberta a hores d'ara. La difusió del mapa de l'ensenyament del català s'inscriu en les disposicions reglamentàries que preveuen la informació de les famílies (llei Peillon), la « continuïtat pedagògica dels itineraris », la impulsió d'una « política lingüística coherent » i la posada en marxa d'un « pla plurianual de desenvolupament », segons els propis termes de la circular ministerial del 20 d'octubre 2015 sobre el Mapa de les llengües vives.

La comunicació d'aquest punt de la situació als responsables acadèmics de l'Éducation Nationale es fa en absència de funcionament reglamentari de les instàncies administratives que s' haurien d'haver reunit, segons els textos en vigor. També demana que el Mapa de l'ensenyament del català 2015 sigui integrat al futur mapa acadèmic i desitja que se reuneixi el més aviat una comissió departamental per a l'elaboració d'un Pla de desenvolupament de l'ensenyament del català. L'objectif és de generalitzar la iniciació al català per a tots els alumnes, de cobrir la demanda d'ensenyament bilingüe en primari (un 40% de les famílies) i de garantir la continuïtat a tots els col·legis i liceus de Catalunya Nord.

En total (públic + privat) 1718 de 22.746 alumnes segueixen classes en català, sigui un 7,5 % de la població escolar.

L' Aplec per la petició

D'altra banda, i després de l'èxit de la cassolada de dissabte passat a Perpinyà, s'ha obert una petició per demanar el suport a l'ensenyament en català. En pocs dies ja unes 500 persones han firmat per que tota l'oferta d'ensenyament de català existent sigui mantinguda.

L'Aplec crida tothom que doni suport a la llengua catalana a firmar, fer signar i compartir la petició en línia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt