Educació

Reclamen que els centres d'educació especial tinguin professionals d'infermeria

L'Associació Catalana d'Infermeria i Salut Escolar, que ahir va celebrar una jornada a Sant Feliu de Guíxols, recull signatures per tirar endavant una ILP

L'Associació Catalana d'Infermeria i Salut Escolar (Acise) reclama que tots els centres d'educació especial disposin d'un professional de la infermeria. Així es va posar de manifest ahir en una jornada que es va celebrar a Sant Feliu de Guíxols. A Catalunya, només entre un 1% i un 2% de les 178 escoles d'educació especial disposen d'una infermera. Ara, l'entitat s'ha posat en marxa per recollir 50.000 signatures i elaborar una iniciativa legislativa popular (ILP) perquè el Parlament creï una llei que obligui a tots els centres d'educació especial i les escoles ordinàries amb infants amb aquestes dificultats a disposar d'un infermer en la seva plantilla. “Als Estats Units, el Canadà, Noruega, Finlàndia o Austràlia fa temps que hi ha infermeres escolars i funciona”, va explicar ahir la presidenta d'Acise, Engràcia Soler. No obstant això, actualment ni a l'Estat espanyol ni a Catalunya existeix una llei que obligui els centres d'educació especial a disposar d'un professional de la salut. “Avui en dia només hi ha infermeres que treballen en programes especials com el de Salut i Escola o que estan contractades com a autònomes per AMPA o escoles privades”, va afegir Soler. Tal com assenyalen des de l'associació, la presència d'un professional de la infermeria és del tot recomanable per a les escoles que tinguin uns 750 alumnes. I, en aquest sentit, indiquen que si la seva reclamació avança, això suposaria 250 llocs de treball a Catalunya. No obstant això, el seu projecte no queda aquí. La seva voluntat, a llarg termini, és que totes les escoles catalanes disposin d'aquesta figura. “Les infermeres haurien d'estar dins de l'escola com un professional més, com un mestre, un psicòleg o un pedagog”, va destacar Soler. A més, en aquest sentit, des de l'associació asseguren que les competències del col·lectiu d'infermeria va més enllà de l'estrictament assistencial.

LA XIFRA

250
llocs
de treball es crearien si els centres d'educació especial d'uns 750 alumnes disposessin d'una infermera

Una entitat amb arrels gironines

L'Acise és una entitat sense ànim de lucre que va néixer a les comarques gironines el 2003. Ara fa un any va celebrar un congrés al monestir de Sant Feliu de Guíxols, el mateix indret on ahir es va presentar el ‘Manifest d'infermeria i salut escolar de Catalunya', en una jornada que va aplegar una vintena de persones, part d'elles membres de les 14 entitats socials i 600 persones que ja donen suport a aquest document.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona