Educació

Societat

La fira de l'orientació

El Saló de l'Ensenyament es consolida com l'esdeveniment anual dels estudiants a la recerca d'assessorament acadèmic

El govern ha fomentat els darrers anys l'acompanyament als alumnes de secundària, però el guiatge encara té mancances

Colau diu als militars presents al certamen que no li “agrada” la seva presència al recinte

Ensenyamentaposta per la formació professional industrial en el certamen d'aquest any

El Saló de l'Ensenyament, que va arrencar ahir i s'allargarà fins diumenge, s'ha consolidat com la gran cita anual de l'orientació dels joves, que cada cop hi van més amb la idea d'afinar la tria d'estudis que ja tenen mig pensada que a passejar-se pel recinte firal, com qui camina per un centre comercial a deixar-se endur pels impulsos més primaris. La prova són les cues que es formen a les cabines d'orientació personalitzada de la Generalitat o a les conferències sobre les claus per triar els estudis.

Els darrers anys, els instituts de secundària han fet esforços notables per millorar l'acompanyament dels seus alumnes a l'hora de triar estudis, especialment a quart d'ESO. Els centres disposen d'orientadors especialistes en aquesta tasca i els tutors dediquen bona part de les seves hores a assessorar els estudiants, però els mateixos professors admeten que caldria redoblar els esforços. L'estudi després de l'ESO, què puc fer?, publicat per la Fundació Jaume Bofill l'any passat, reconeix que “l'orientació està plenament instaurada” als instituts catalans, però té “mancances que n'amenacen l'efectivitat”, com el fet que estigui “confinada a l'hora de la tutoria, poc formalitzada, massa concentrada en el darrer curs d'ESO, amb poca atenció als alumnes “sense problemes” i amb un escàs aprofitament dels actors i recursos del territori”. “Els alumnes tenen un excés d'informació, però no la interioritzen”, lamenten Mercè Ebri i Esther Fons, professores del cicle formatiu de grau mitjà d'atenció a persones en situació de dependència del centre català comercial, que ahir assistien a una conferència d'Educaweb sobre orientació per millorar l'assessorament als seus alumnes. En el seu cicle, per exemple, es troben amb alumnes que l'han triat perquè els doni accés als estudis d'integrador social (un cicle formatiu de grau superior) i es desanimen quan veuen que el que estan estudiant no hi té gaire a veure. La seva feina –expliquen– és fer-los prendre consciència de l'esforç que han de fer per assolir la seva fita i ajudar-los a canalitzar-lo.

Conscient de les mancances en l'orientació, el Departament d'Ensenyament ha incrementat els darrers anys els esforços en aquest camp. Ho ha fet, fonamentalment, a través de la formació als professionals, segons afirma Montserrat Llobet, directora general d'ESO i batxillerat. Llobet explica que, fins ara, “han participat en la modalitat d'equip de centre 400 centres de secundària” i en la de “formació individual d'orientadors”, 600 professionals. La directora general recorda que els professors de l'especialitat d'orientació educativa dediquen deu hores d'atenció directa a l'alumne i deu de suport tècnic al conjunt de la comunitat escolar. “La millora s'està produint”, sosté Llobet, “però cal continuar amb aquesta trajectòria”, ja que “les inèrcies” dificulten que els canvis siguin “àgils”.

FP Industrial

La nineta dels ulls del Departament d'Ensenyament dels darrers anys és la formació professional, tal com ho va recordar ahir la consellera, Meritxell Ruiz, que, durant la inauguració del Saló de l'Ensenyament va explicitar que la seva “aposta” és l'FP i, “en concret, la industrial”. De fet, el departament presentava aquest any com a novetat en el certamen un espai de demostracions de la formació professional industrial.

El protagonista de la jornada, però, va ser l'estand de l'exèrcit, present un any més al Saló, tot i la resolució del Parlament que insta el govern a excloure'l de la fira i a la presència de pacifistes que van expressar el seu malestar amb una performance en què diversos activistes es van estirar a terra, fent com si estiguessin morts, i van cridar consignes a favor de “desmilitaritzar l'educació”. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va fer explícit el seu rebuig a la presència de les forces armades en dir als militars de l'estand, quan els saludava, que no li “agrada” que hi siguin “per allò de separar espais”. Aquest fet va provocar la indignació del Ministeri de Defensa que, a través d'un portaveu, va replicar a l'alcaldessa que les forces armades es mereixen rebre el mateix “respecte” que la resta d'institucions de l'Estat perquè són una opció acadèmica i de desenvolupament professional “com qualsevol altra”.

182
expositors
hi ha a la 27a edició del Saló de l'Ensenyament, que es farà fins diumenge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp