Educació

L'escola són els pares

Les famílies s'angoixen en la tria del centre educatiu dels fills, però els estudis demostren que el seu paper és molt més rellevant

Xerrar amb els nens i interessar-se per les seves inquietuds millora el seu rendiment

Molts pares estan aquests dies angoixats perquè han de triar l'escola o l'institut dels fills. Han assistit a jornades de portes obertes, han parlat amb mestres i altres pares i han fet càlculs de les possibilitats que tenen d'entrar al centre preferit en funció dels barems de puntuació. Els estudis sobre rendiment escolar demostren, però, que l'escola té una influència molt petita en l'èxit dels alumnes i que el factor més important és, de bon tros, el paper dels pares.

Un estudi publicat el 2012 per la Universitat Estatal de Carolina del Nord, la Universitat Brigham Young i la Universitat de Califòrnia a Irvine concloïa que la implicació dels pares en tasques com supervisar els deures dels fills, implicar-se en l'escola i parlar amb els nens té molta més rellevància en l'èxit acadèmic dels estudiants que qualsevol activitat dins de l'escola.

També els informes desglossats de l'avaluació internacional PISA i d'organismes com el Consell Escolar de l'Estat remarquen l'important paper que poden tenir els pares en l'èxit acadèmic dels fills pel sol fet de dur a terme petites accions quotidianes a l'abast de qualsevol família com ara llegir contes als nens, conversar amb ells durant els àpats i participar en activitats de l'escola. “Els pares són molt més importants que l'escola” en la vida acadèmica dels fills “però deleguen massa” en el centre educatiu i “sembla que aquest tingui més importància de la que té”, assegura Ramon Cladellas, sotsdirector del departament de psicologia bàsica evolutiva i de l'educació de la Universitat Autònoma (UAB). “El fet que vagin a una escola o una altra –afegeix– té poca importància. El nen que té facilitat per als estudis anirà bé vagi on vagi, tot i que l'escola pot ajudar una mica”.

“La variable més important en el rendiment escolar dels nens són els pares i, més concretament, la mare”, explica Enric Roca, director d'Edu21. “És determinant la importància que la família dóna a l'escola”, afegeix.

Tot i que els pares tenen un paper clau durant tota la infantesa i adolescència dels fills, la seva influència és més rellevant com més petit és el nen. “En els nens de sis a tretze anys, la mare té un paper fonamental. Moltes vegades és ella qui hi està a sobre, qui vetlla perquè facin els deures, entreguin els treballs a temps. En canvi, els adolescents recolzen més en els amics”, diu Cladellas.

Un factor clau és l'entorn social. “Quan l'entorn sociocultural és més baix, l'escola té una funció de compensació més gran”, assenyala Roca. Molt sovint, els pares estan molt a sobre dels nens quan són petits i se'n desentenen a mesura que es fan grans. “L'acompanyament és cabdal a l'ESO, que és on s'acumula el fracàs”, adverteix Roca, especialment “en ambients empobrits, on els joves que no tenen prou autonomia fallen en els estudis i són més difícils” de reorientar.

El cantó positiu és que, encara que els pares no tinguin un nivell gaire alt d'estudis, ni molts recursos econòmics, poden ajudar els fills, també els adolescents, amb coses tan senzilles com parlar sobre temes socials o polítics o apuntar-los a activitats on, segons Cladellas, treballaran “valors com la
solidaritat i el treball en equip”. Cladellas alerta, però, contra un excés d'extraescolars. “És millor que siguin de caire físic i no carregar-los amb les de caire cognitiu”, recomana. “Embotir els nens de conceptes no és aprenentatge; millor fer menys coses i ben fetes”, hi afegeix. Ell sentit comú és més important que l'escola.

LES FRASES

Els pares deleguen massa en l'escola i ells són molt més importants en el rendiment dels nens
Ramon Cladellas
Dept. de Psicologia Bàsica Evolutiva i de l'Educació de la Uab
La família és cabdal en l'acompanyament dels fills a l'ESO, que és on es concentra el fracàs
Enric Roca
director d'edu 21

Recomanacions senzilles de PISA per millorar l'aprenentatge dels fills

Llegiu amb ells

Els nens als quals es llegeixen contes de petits i s'ajuda a llegir quan ja en saben una mica tenen més interès per la lectura i una millor comprensió lectora.

Converseu a taula

Xerrar amb els nens, des de petits, els fa reflexionar sobre les seves experiències, aprenen a comunicar millor la informació i a posar els pensaments en ordre.
A taula, durant els àpats,
és un bon moment.

Discutiu de política

Mantenir discussions obertes sobre qüestions polítiques, socials, llibres, pel·lícules, música i altres expressions culturals amb els fills adolescents els ajuda a desenvolupar opinions raonades i un pensament crític.

Interesseu-vos pel que fan i pensen

Els resultats de PISA demostren que els joves els pares dels quals mostren
interès per la seva vida,
pensament, aficions i
lectures tenen una major comprensió lectora.

Impliqueu-vos
en l'escola

Els pares tenen moltes maneres d'implicar-se en l'educació dels fills participant en activitats puntuals de l'escola o de l'AMPA.
És un element més que
ajuda a millorar el rendiment de l'estudiant.

Doneu exemple

Els nens aprenen, en bona part, per imitació. Si els pares volen que els fills llegeixin, convé que ells també ho facin. Si tenen una actitud positiva cap a l'escola és més fàcil que els nens valorin més la tasca dels mestres i el que hi aprenen.

Demaneu ajuda
al mestre

Els mestres són especialistes en l'aprenentatge
dels nens i adolescents.
Demaneu-los què podeu
fer vosaltres per ajudar-los si teniu cap dubte sobre l'educació dels nens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona