Educació

Els titulats en màster troben feina aviat i amb un bon sou

L'enquesta d'inserció laboral de l'AQU revela que més del 80% dels universitaris estan ocupats als tres anys d'haver acabat els estudis

Els alumnes amb menys recursos eviten els graus cars

Contra la sensació estesa entre moltes persones que tenir estudis universitaris no serveix de gaire res a l'hora de trobar feina, els estudis demostren que tenir formació superior és un factor molt important per a l'ocupació i perquè, a més, aquesta sigui de qualitat. L'Estudi de la inserció laboral de la població titulada de les universitats catalanes de l'any 2014 revela que un 84,78% dels titulats amb un grau universitari tenen feina entre dos i tres anys després d'haver acabat els estudis, un percentatge encara més gran (el 85,85%) entre els titulats de màster.

La publicació de les dades de l'enquesta realitzada per l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) a 7.604 estudiants de màster de les promocions del 2009-2010 i 2010-2011 s'ha fet en un moment en què s'està canviant el model del 4+1 (quatre anys de grau i un de màster) pel del 3+2 (tres de grau i dos de màster).

Els resultats demostren els avantatges de cursar aquests estudis superiors, tant pel que fa en el tipus de feina com en la seva remuneració. Així, el 35% dels titulats de màster han millorat en els guanys anuals i el 34% han millorat en la categoria professional. Pel que fa a les funcions que desenvolupen a la feina, els resultats demostren que, com més nivell formatiu es té, més gran és el percentatge de titulats que desenvolupen funcions de nivell universitari. Aquest és el cas del 78% dels graduats, del 90% dels titulats en màster i el 97% dels doctorats. La mateixa correlació es dóna en el sou: el percentatge de treballadors que guanyen més de 2.000 euros és del 37% per als graus, del 51% per als màsters i del 79% per als doctorats.

Per tipus d'estudi, l'en questa revela que el grau d'ocupació més alt es produeix en els relacionats amb Gestió i Pràctica de l'Esport (94,44%), Aeronàutica (94,12%) i, en tercer lloc, Informació i Comunicació (91,60%), mentre que el més baix es dóna a Geografia i Història (76,89%), i Belles Arts (72,28%).

L'origen social és també un factor important. Segons l'estudi Equitat a l'accés i en la inserció professional dels graduats universitaris, de la investigadora Helena Troiano, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), els estudiants amb origen social baix han reduït la seva presència a enginyeries i escullen titulacions més barates.

LA XIFRA

51
per cent
dels titulats en màster cobren 2.000 euros, un 37% en el cas dels graduats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia