Educació

El govern invertirà 80 milions en grans centres científics

El secretari d'Universitats i Recerca anuncia un pla integral de beques de la Generalitat per racionalitzar els ajuts

L'oposició retreu a Navarro els alts preus de les matrícules a Catalunya

El secretari d'Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, va anunciar ahir que el govern invertirà prop de 80 milions d'euros en les grans infraestructures científiques del país per renovar-les i garantir-ne el funcionament. En la compareixença a la comissió d'Empresa i Coneixement del Parlament, Navarro es va mostrar confiat que la injecció econòmica en equipaments com ara el Barcelona Supercomputing Center, el sincrotró Alba i el Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica (CNAG) servirà per atraure noves inversions estatals i europees que podrien triplicar la inversió inicial.

El secretari va fer una avaluació molt positiva de la situació actual del sistema universitari català, que recentment ha escalat posicions en els principals rànquings internacionals fins a situar Catalunya com el tercer país d'Europa amb més universitaris que estudien entre les cent millors universitats del món. Navarro va admetre, però, que el sistema té molt marge de millora, especialment després dels darrers anys d'estretors econòmiques.

El govern ha començat encarregant un informe sobre el finançament de les universitats i les taxes, i posarà en marxa un pla integral de beques per racionalitzar-les i per tal que s'hi pugui accedir de manera més fàcil. Navarro va assegurar que el 40% d'estudiants reben algun tipus d'ajut, però va recordar que les beques són encara competència de l'Estat i va retreure al govern espanyol que incompleixi les sentències que n'avalen el traspàs a la Generalitat.

El secretari es va comprometre a, “almenys”, mantenir la inversió en recerca, que l'oposició li va retreure que està molt per sota dels estàndards europeus, però va condicionar aquest pla i la resta al fet que es pugui aprovar el pressupost del 2016. L'oposició va criticar el discurs “triomfalista” i va recordar que Catalunya té uns dels preus de les matrícules més alts d'Europa, un greuge que no compensa el sistema de taxes en funció de la renda.

LA XIFRA

57
per cent
dels estudiants universitaris catalans són fills de pares sense estudis superiors, segons dades del govern.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia