Educació

L'escola concertada perd pes en favor de la pública

Ensenyament preveu tancar 54 grups de P3 públics i obrir-ne 63 i eliminar-ne 60 de privats

Els centres d'alta complexitat tindran 22 alumnes per mestre en lloc de 25

L'escola pública està aguantant millor que la concertada la davallada de la natalitat. Si fa uns dies el Consorci d'Educació de Barcelona ja apuntava aquesta tendència en la preinscripció d'aquest any, ara les dades globals de la Generalitat ho confirmen. A l'espera de la publicació definitiva de l'oferta d'ensenyaments obligatoris, el Departament d'Ensenyament preveu tancar 54 grups de P3 i obrir-ne 63, mentre que a l'escola concertada calculen que en tancaran més de seixanta.

El director general de centres públics, Lluís Baulenas, es va mostrar satisfet pel creixent interès per les escoles públiques (per cada dos alumnes que s'inscriuen a l'escola pública n'hi ha un a la concertada), però no va voler exposar cap hipòtesi sobre aquest auge, com sí que va fer el 29 d'abril passat la gerent del Consorci d'Educació de Barcelona, Mercè Massa, que el va atribuir al fet que moltes famílies van escolaritzar els fills en centres públics durant la crisi i a l'interès pels projectes educatius innovadors d'aquests centres.

En qualsevol cas, la demanda de centres públics ha esmorteït la caiguda de grups de P3 que el mateix Departament d'Ensenyament temia com a conseqüència de la davallada de la natalitat. La consellera, Meritxell Ruiz, havia previst fa poc més d'un mes el tancament de 64 grups de P3 públics i 3 de concertats i Baulenas calculava ahir que, si no s'haguessin pres mesures amb criteris de “cohesió social i equitat” haurien hagut de tancar 106 grups de l'escola pública.

Entre les mesures hi ha la reducció del nombre d'alumnes per mestre a 22 en lloc de 25 en els centres d'alta complexitat, una mesura a la qual s'han acollit 145 de les 183 escoles d'aquest tipus. Ensenyament estudia ara fer el mateix el curs 2017-2018 als instituts de secundària més desafavorits, que podrien passar d'una ràtio de 30 alumnes a 27. El govern també manté per al curs que ve molts grups de P3 encara que n'hi hagi d'haver amb una quinzena d'alumnes si, d'acord amb l'Ajuntament, ho consideren necessari. Tot plegat ha fet que, tot i la davallada demogràfica, s'hagin obert 9 grups més de P3 a l'escola pública dels que s'han tancat.

Pel que fa a primer d'ESO, hi ha hagut un increment de sol·licituds del 3,8% respecte de l'any passat, que s'ha traduït en 29 grups nous i la supressió de 27. En aquest cas, l'increment de la demanda dels instituts públics s'ha notat, especialment, a la ciutat de Barcelona, on n'hi ha sis de nous i se n'han suprimit dos, i al Maresme-Vallès, on se n'han creat vuit i n'han eliminat tres. En xifres globals, per al curs vinent a primer d'ESO hi ha hagut 46.684 peticions per a l'escola pública i 6.898 a la concertada. Cal tenir en compte, però, que la immensa majoria de centres concertats tenen primària i secundària i el gros dels alumnes de sisè continuen escolaritzats al mateix centre. En total, el nombre d'alumnes de primer d'ESO als centres concertats és d'uns 34.000.

LA DATA

20.05.16
Les famílies
sabran el centre assignat a primària i secundària. El període de matrícula serà del 13 al 17 de juny.

Els sindicats anuncien mobilitzacions contra Ruiz

Els sindicats de l'Ensenyament USTEC-STEs, CCOO, ASPEPC-SPS, CGT i la UGT van anunciar ahir mobilitzacions contra les polítiques del Departament d'Ensenyament que arrencaran demà a Barcelona, Tarragona, Manresa, Sabadell i Girona (a Lleida es faran dijous) i que podrien incloure una vaga el curs vinent. Els convocants reclamen mesures com ara el retorn a l'horari lectiu de 18 hores a secundària i 23 a primària i la substitució de tot el personal des del primer dia de la baixa des de l'1 de setembre. Els sindicats demanen també la retirada del decret de plantilles i que, en lloc de tancar grups a l'ensenyament públic es redueixin les ràtios. Els seus portaveus van avisar que les concentracions de dimecres seran “l'inici d'un procés” de mobilitzacions contra la “política continuista” de la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, que “no serveix per afrontar els problemes reals de l'educació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del simulacre d’avís per risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre

Tortosa
Regne Unit

La desbandada de cinc cavalls de l’exercit provoca el caos a Londres

Barcelona
girona

Consum resol el 53% de les reclamacions a la vegueria

GIRONA

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell