Educació

universitats

La Facultat de Medicina de Vic aspira a poder oferir 90 places

El Consell Interuniversitari de Catalunya està previst que autoritzi el grau per al curs 2017/18 al setembre

Encara no s'ha decidit on es fa el Campus Salut, tot i que la UVic-UCC té espai on encabir els primers alumnes

En quinze anys es jubilaran deu mil metges a tot Catalunya

L'Ajuntament de Vic i la UVic-UCC estan pendents que la Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya autoritzi –segons les últimes informacions, probablement el mes de setembre–, la creació de la nova Facultat de Medicina i l'inici del grau el curs 2017/18. A partir d'aquí, només caldrà que el Ministeri d'Educació espanyol aprovi els numerus clausus o places autoritzades, que des de Vic es voldria que fossin 90. “Si ens en donessin 60, segons els càlculs que hem fet, el projecte potser no tindria viabilitat, perquè serien poques per una infraestructura com la que necessita aquesta facultat; podríem assumir que el primer any fossin 60 places però amb el compromís que el segon en tinguéssim 90”, explica Josep Arimany, regidor de Promoció Econòmica i Salut a l'Ajuntament de Vic.

En l'àmbit de l'oferta privada, les 90 places de la UVic-UCC se sumarien a les úniques 90 que ara ofereix la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). Comparat amb les més de 500 de Madrid o les 200 de València, “la diferència és abismal”, opina Jordi Montaña, rector de la UVic-UCC. “El nostre projecte és molt sòlid i molt rigorós, sobretot en un moment en què a Catalunya i a Europa faran falta metges.” Segons un estudi del Col·legi de Metges, els pròxims quinze anys es jubilaran més de deu mil professionals, la mitjana d'edat actual dels quals és de 49,6 anys. “Si volem donar-hi una solució hem de tenir en compte que tardem deu anys a formar un metge”, apunta Arimany. Des de la UVic-UCC també s'ha valorat la demanda actual d'aquests estudis a Catalunya (4.549 places) respecte a l'oferta vigent (964): “Quatre de cada cinc alumnes que volen fer medicina es queden fora i han d'anar a estudiar a països de l'est d'Europa”, subratlla Montaña.

Amb tot, a un any vista, sense tenir l'aprovació de la Generalitat i del ministeri, “s'entén que no ens podem embarcar en una inversió” que no suposaria només construir una Facultat de Medicina, sinó que el projecte preveu fer un Campus Salut, que integri l'actual Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar amb qui compartiria equips i laboratoris, les càtedres, el Centre d'Estudis Sanitaris i Socials (CESS), una residència universitària o una biblioteca. Per a un projecte com aquest, es calcula que caldrien uns 15.000 m², espai que a l'antiga fàbrica Can Baumann seria bastant just. “Sempre hem dit que ens faria il·lusió que anés allà, tot i que el nou projecte fa pensar que potser necessitarem més espai”, diu Arimany. “Tenim un parell o tres d'ubicacions a Vic, però encara no hem pres cap decisió perquè esperem la decisió de la Generalitat”, assegura el regidor.

Per començar el grau de medicina el curs 2017/18, Arimany i Montaña coincideixen a dir que no es dependria d'unes obres ja que els dos primers cursos podrien fer-se a la Facultat de Ciències de la Salut i a altres llocs de la UVic-UCC. L'espai, segons ells, no seria cap problema.

El projecte té un pressupost d'entre 15 i 17 milions d'euros

El pressupost per fer el Campus Salut de la UVic-UCC és d'entre 15 i 17 milions, segons el rector Jordi Montaña. S'està estudiant que el cost es pugui assumir mitjançant un partenariat públic i privat, de manera que algú faci la infraestructura i després els la llogui. També es busquen possibles inversors que vulguin col·laborar amb donacions o subvencionant laboratoris o equipaments.

Es generarà un volum de negoci de 22 milions

El volum de negoci directe, indirecte i induït que es derivarà de la nova facultat serà de 22 milions d'euros. L'augment del PIB d'Osona i el Bages serà d'un 0,26%; és a dir, 8,5 milions d'euros.

Una oferta diferenciada i un model innovador

La nova facultat estarà orientada a la medicina de família i comunitària, tindrà una visió internacional i el model pedagògic, innovador, estarà basat en les pràctiques. L'anglès serà la llengua vehicular.

Es crearan 243 llocs de treball qualificat

La nova Facultat de Medicina de la UVic-UCC crearà 243 llocs de treball qualificat, tant directes com indirectes. A més de professorat i de personal, s'haurà de crear una fundació per gestionar-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona