Educació

Ensenyament

Els experts recomanen un ensenyament sense cotilla

L'empresari i “visionari” Ian Gilbert i l'anglesa Alison Peacock, coneguda com “l'artífex del miracle de l'escola Wroxham”, advoquen a Girona per fomentar la creativitat dels alumnes

La Fundació Princesa de Girona va reunir ahir a l'Auditori del Palau de Congressos, en sessió de matí i tarda, dues de les ments més preclares i revolucionàries del moviment educatiu al món: Ian Gilbert i Alison Peacock.

Tots dos, fent servir un llenguatge diferent, va llançar el mateix missatge: el sistema educatiu actual està encotillat, és excessivament memorístic i no fomenta la creativitat en els alumnes. Dit d'altra manera, no produeix persones amb mentalitat emprenedora, disposades a transformar el món.

Tant Gilbert com Peacock –el primer va intervenir a la Sala Montsalvatge de l'Auditori al matí, la segona a primera hora de la tarda– es van esforçar per transmetre als docents presents a les conferències que ells són “els primers actors del canvi”.

Gilbert (considerat per la revista IB com un dels seus quinze visionaris més destacats en el món de l'educació) va llistar els “tretze principals problemes del segle XXI”. Una relació que enceta el canvi climàtic i que continua amb les noves malalties, la pobresa extrema, les migracions mundials, la dispersió del material nuclear, els guetos violents, el terrorisme suïcida, el terrorisme nuclear i/o biològic, els riscos extrems de la ciència, les guerres de religió, la sequera de rius i aqüífers, la fam generalitzada i la destrucció dels oceans. Tretze problemes que ens aboquen al catorzè: la Tercera Guerra Mundial.

Aquest tenebrós horitzó es pot reconduir gràcies a l'ensenyament, que ha de permetre “l'aparició d'una generació de transició que sàpiga com sortir d'aquest període tan difícil”. Per fer-ho, però, aquesta generació ha de tenir, forçosament, “esperit emprenedor”.

Gilbert, autor d'èxits editorials com Per què necessito un mestre si tinc Google?, va exposar als docents un sistema de tretze regles per fomentar la creativitat entre els alumnes. La primera és tota una declaració d'intencions: “No hi ha regles.” Totes les normes condueixen professors i alumnes a trencar la cotilla actual del sistema d'ensenyament i a fomentar esperits rebels que ho qüestionin tot.

Dels pitjors als millors

Al seu torn, Alison Peacock va explicar el mètode que va fer servir quan va arribar a la direcció de l'escola Wroxham, un centre d'educació primària de Hertfordshire que es trobava entre els pitjors del país. En menys d'un any va aconseguir que entrés a formar part de la llista dels cent que més havien millorat i el següent l'escola va obtenir la qualificació d'excel·lent d'Ofsted, un organisme oficial del Regne Unit que defineix els estàndards de qualitat en l'ensenyament. Un cop més el secret estava en la innovació.

LA FRASE

Hem d'explorar, fer preguntes; ser emprenedor és trobar espais per fer noves preguntes
Alison Peacock
DIRECTORA DE L'ESCOLA WROXHAM, AL REGNE UNIT

Llibertat per aprendre

Peacock va fer especial èmfasi en la necessitat que mestres i estudiants dialoguin, com a eina per assolir l'excel·lència, i creu que cal estendre aquesta pràctica a la resta de la comunitat educativa, sobretot als pares.

La directora i coautora del llibre Crear coneixements sense límits va reclamar “llibertat per aprendre, buscar la creativitat i treballar sense guions”. Va confessar que part de l'èxit de Wroxham està en la confiança generada entre professors i alumnes, una situació als antípodes del que es va trobar en arribar-hi.

Peacock es va mostrar contrària a la segregació dels alumnes en grups segons les capacitats educatives de cadascú. Per ella “és fonamental eliminar les etiquetes” i va fer una pregunta retòrica als mestres presents a l'Auditori: “Com us sentiríeu si sabéssiu que esteu en el pitjor grup?” La solució, afirma, és plantejar reptes als alumnes i fer-los créixer junts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona