Educació

La davallada demogràfica fa baixar fins a 21 el nombre d'alumnes de P3 per aula

Ruiz assegura que, en proporció, s'han tancat més línies a l'escola pública que a la concertada

Ensenyament avisa d'un descens d'alumnes fins al 2020

La davallada demogràfica dels últims anys permetrà abaixar la mitjana d'alumnes per aula a les classes de P3 fins a 21, una xifra sensiblement inferior a la ràtio màxima de 25 i una mica més baixa que la del curs passat, que estava situada en més de 22, segons va explicar ahir la consellera Meritxell Ruiz en la compareixença a la comissió d'Ensenyament del Parlament.

Ruiz va reconèixer que el seu departament ha tancat 61 grups de P3 a l'escola pública i 54 a la concertada a causa del descens demogràfic en aquesta franja d'edat, però va aclarir que són molts menys grups dels que s'haurien tancat si només s'hagués tingut en compte l'oferta i la demanda sense fer cap tipus de correcció, ja que, en total, per al curs 2016-17 hi ha hagut 9.052 sol·licituds de P3 menys que el curs anterior. Davant les crítiques de l'oposició pel major nombre de centres públics que de concertats afectats pel tancament de línies de P3, Ruiz va assenyalar que, en percentatge, s'han eliminat més grups de la concertada que de la pública (un 5,43% del total en el cas dels primers i un 2,87% en els segons).

La consellera també va replicar les peticions de la major part dels grups de l'oposició, que li retreien que no s'hagués aprofitat la davallada de la natalitat per reduir les ràtios de manera generalitzada, i va argumentar que el departament ho ha fet en les escoles de màxima complexitat que ho han volgut, en les quals s'ha passat d'un màxim de 25 alumnes per aula a 22. Ruiz també va rebutjar les crítiques a la falta de diàleg amb els ajuntaments a l'hora de planificar les places escolars i va assegurar que el govern ha arribat a acords amb els municipis en el 88% dels casos.

La consellera va assegurar que la davallada del nombre d'alumnes de P3 (de 77.455 a 70.117 en un curs) és la més gran dels últims vint anys. Ruiz va avisar que es preveu que la caiguda de la població escolar es mantingui fins a l'any 2020 com a mínim. Sobre l'actual augment del nombre d'alumnes d'ESO, la previsió és que reculi els anys vinents.

Més centres en barracons

Catalunya tindrà 1.010 centres amb barracons el curs vinent, catorze més que l'any passat, segons va anunciar la consellera Meritxell Ruiz en la compareixença d'ahir a la comissió d'Ensenyament del Parlament. Ruiz va aclarir, però, que per fer front a l'augment de places a l'ESO, el seu departament ha prioritzat reduir el nombre de centres que estan totalment en mòduls prefabricats per sobre dels que ho estan parcialment. En total, dels cinc nous centres per al curs vinent, tres començaran en barracons, i dels tres instituts, un ho farà en mòduls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia