Societat

El sèxting, una moda arriscada

Els experts alerten dels perills de compartir imatges amb contingut sexual a través del mòbil o ordinador

És una pràctica que augmenta entre nens cada cop més petits, que esquiven el control dels pares

“El problema és que ells no són conscients que a la xarxa la imatge pot ser divulgada sense control”

La paraula ja fa temps que existeix, encara que, a molts pares, no els soni de res. Sèxting no vol dir cap altra cosa que l’enviament a través del mòbil d’imatges amb contingut sexual. És un concepte que neix de la contracció de les paraules angleses sex i texting (sexe i enviament de textos) i ja són molts els experts i les plataformes digitals que alerten sobre els seus perills. L’hospital Sant Joan de Déu, per exemple, ofereix informació i consells a través del portal Faros i cita un estudi del Canadà que conclou que un de cada quatre adolescents rep textos i correus sexualment explícits. És una moda que lluny de remetre sembla que va a més i que practiquen nens cada cop més petits, fet que no és estrany tenint en compte que, segons l’última enquesta de l’INE sobre tecnologies de la informació i la comunicació, el 69,1% dels nens i adolescents entre 10 i 15 anys ja tenen mòbil. El problema és que té riscos importants dels quals els nens no tenen consciència, com destaca l’expert en ciberdelinqüència i catedràtic de dret penal de la UOC, Josep Maria Tamarit. “La normalització de la comunicació a través de les tecnologies ha fet que s’oblidi que qualsevol missatge que s’envia té una transcendència que no té una conversa privada”, adverteix Tamarit. I ho explica amb un exemple molt clar: “Si una persona es despulla davant d’un altre la transcendència s’esgota en aquell moment, però si ho fa a través de les xarxes queda fora del seu control indefinidament.” Aquest és el principal problema. Que es perd el control sobre la imatge. “Si és un joc entre ells, no representa cap delicte, però si arriba a una tercera persona que ho difon, sí”, aclareix l’expert, que insisteix en la importància de la prevenció tant a casa com a l’escola, tot i que no ignora la complexitat del tema, ja que a la vegada “tampoc els adults tenen consciència de la importància que pot tenir interactuar a internet”.

L’advocada Yolanda Rojas, de l’Àrea Digital Advocats, explica que hi ha molts casos en què una imatge enviada amb voluntat d’intimitat pot acabar en una pàgina porno. “Són pàgines que es retroalimenten entre si. Hem tingut un cas en què ens ha costat set mesos esborrar el rastre.” Rojas explica que el sèxting, no com l’acte en si sinó com a divulgació d’una imatge que t’han enviat amb voluntat d’intimitat, està recollit ja en el Codi Penal des de la reforma del 2015. “El problema és que ells no són conscients que a la xarxa la imatge no desapareix i pot ser divulgada sense control”, diu l’advocada, que entén que s’hauria de regular l’accés dels menors de manera que no fos tan fàcil, ja que “trobem menors de 14 anys que obren comptes amb absoluta impunitat”.

El problema de fons, en opinió del sociòleg i expert en xarxes socials Francesc Núñez, és “que és molt difícil domesticar uns espais líquids i canviants com són les xarxes”. I que, a l’espai virtual “on el joc s’ha normalitzat, és molt difícil ser conscient de les conseqüències que tenen certes pràctiques”. Núñez entén que hi ha un element que explica certs comportaments, i aquest és que “no hi ha la regulació de la presència de l’altre”: “La regulació social que passa pel cos i per la interacció, en aquests espais això no hi és. Els nens ho fan des del seu context d’intimitat i després quan entra en un espai social, encara que sigui digital, hi ha altres significacions i altres contextos.” L’única opció, diu, “és anar aprenent entre tots i anar regulant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES