Societat

Els ciutadans poden demanar des de dimarts ajuts d’uns 5.000 euros per comprar cotxes elèctrics

El govern presenta un paquet de mesures contra l’emergència climàtica amb 58 milions en indústria i mobilitat

El Govern ha presentat aquest dijous un paquet de mesures per combatre l’emergència climàtica dotat amb 58 milions i que se centra en indústria i mobilitat. Es tracta de mesures que aposten per la mobilitat elèctrica i que volen descarbonitzar la indústria. Del total, 49,5 milions aniran a parar a la indústria i 8 milions a la mobilitat. D’entre aquestes últimes, destaca el pla MOVES que permetrà als ciutadans optar a ajuts d’uns 5.000 euros per la compra d’un vehicle elèctric. Els ajuts, provinents de fons europeus que rep l’Estat i que gestionarà la Generalitat, es podran demanar a partir de dimarts i caldrà complir uns requisits, com entregar un vehicle de més de 10 anys per desballestar.

Després que el passat dimarts el Govern decretés l’emergència climàtica, la consellera Chacon ha presentat aquest dijous un primer paquet de mesures destinades a la indústria i la mobilitat. En aquest darrer apartat l’impuls del vehicle elèctric és un dels punts importants, amb els 7,3 milions del MOVES –pla estatal però que gestionarà la Generalitat-. El director de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), Manel Torrent, ha explicat que la previsió és que el DOGC publiqui la línia de subvencions dimarts, moment a partir del qual ja es podran sol·licitar, i ha recomanat als compradors assegurar-se que la rebran abans d’adquirir el vehicle.

Del pressupost total, 1,3 milions aniran a persones físiques i 2 milions a empreses, ja que es vol impulsar també la substitució de les flotes de vehicles de combustió pels elèctrics. Per poder optar a les ajudes caldrà entregar un vehicle de més de 10 anys i amb la ITV passada per desballestar-lo. “El que volem és eliminar vehicles de combustió que estan circulant per d’altres que continuaran circulant però seran elèctrics. Ajudem a canviar el vehicle que està circulant per un de més net”, ha resumit.

A banda d’aquests ajudes, el pla també contempla ajuts per a la instal·lació de punts de recàrrega públics i domèstics o vinculats, la implantació de sistemes de préstec de bicicleta elèctrica i l’aplicació de mesures de plans de mobilitat a les empreses.

En l’àmbit de la mobilitat, i amb fons de la Generalitat, es destinaran 864.000 euros a culminar la xarxa ràpida de recàrrega elèctrica a les carreteres catalanes amb l’objectiu que tot el territori disposi d’una estació de càrrega de fins a 120 kilòmetres en un màxim de 30 quilòmetres.

49,5 milions per descarbonitzar la indústria

L’altre gran àmbit d’actuació d’aquest primer paquet és la indústria, on es destinaran 49,5 milionsper a la seva descarbonització. Aquest diners es materialitzaran en ajuts per incentivar la inversió en equips productius i auxiliars i també en la instal·lació de sistemes de gestió de l’energia.

Paral·lelament, s’ha posat en marxa una prova pilot dotada amb 100.000 euros per facilitar que les empreses industrials contractin serveis de gestió energètica a proveïdors externs que els facin una auditoria i estableixin com optimitzar l’ús d’energia i reduir els consums i els costos energètics. Es traca d’un programa de cupons, que Torrent ha resumit explicant que és com establir un “metge de capçalera” a les indústries que els permeti reconèixer on estan fallant i què es podria millorar.

Chacon ha explicat que aquest pla està especialment destinat a les pimes que necessiten “assessorament” perquè moltes “no saben per on començar o no tenen l’oportunitat de fer estalvi energètic”

D’altra banda, està en marxa el Pla Renova’t Indústria 2019, que fomenta la renovació d’equips auxiliars de plantes industrials per d’altres més eficaços energèticament. Aquest pla també coordina els descomptes i incentius que poden oferir els fabricants i distribuïdors d’equips de la indústria que s’hi adhereixin i els combina amb l’acompanyament a les empreses interessades en substituir la seva maquinària.

Per últim, està previst destinar 8,3 milions més en el marc del Pla Avançsa per a iniciatives i projectes de transició energètica a través de l’impuls al finançament amb préstecs. Aquest pla però està pendent d’aprovar-se al Govern. A més, el Govern està elaborant la llei per la transició energètica, l’avantprojecte de la qual espera presentar el proper mes de juliol.

Chacon critica que han hagut de reclamar els fons a l’Estat

Dels 58 milions d’inversió total en aquests dos paquets de mesures, 49 milions en el cas de la indústria i 7,3 milions en mobilitat provenen de fons europeus que gestiona l’Estat i que fins ara no estaven territorialitzats, segons ha explicat Chacon. La consellera ha detallat que han hagut de recórrer al Tribunal Constitucional per reclamar aquesta territorialització i que gràcies a això Catalunya els rebrà.

Ha insistit que es tracta de diners del Fons Nacional d’Eficiència Energètica, constituït amb aportacions procedents de la tarifa elèctrica, és a dir, dels consumidors, i creat per la Unió Europea (UE). Aquest és el primer any que es territorialitzaran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia