Societat

Les entitats socials demanen recursos estables per acollir i donar un futur als MENA

Alerten que el sistema de protecció està en risc

Les entitats socials han alertat aquest dijous de la situació de risc en què es troba el sistema de protecció a la infància i l’adolescència, especialment pel que fa als menors immigrants que arriben sols a Catalunya. ECAS, FEDAIA i FEPA han reclamat més inversió i implicació del Govern per assegurar la continuïtat de l’atenció dels MENA després de l’acollida inicial, i alerten del “cost social” que pot tenir no fer-ho. Al seu parer, cal posar el focus en els itineraris individuals dels adolescents i joves per assegurar la seva inclusió amb oportunitat de futur. “Per evitar fenòmens com l’estigmatització o la inseguretat ciutadana cal treballar per la plena inclusió més enllà dels 18 anys amb les persones i amb la comunitat, dotant el sistema de recursos suficients i estables”, ha apuntat.

Les entitats asseguren que ja fa tres setmanes que esperen reunir-se amb el Govern per avançar en el desplegament de l’estratègia de l’executiu en aquest matèria. ECAS, FEDAIA i FEPA reconeixen l’esforç realitzat per donar resposta a l’arribada de joves, però alerten que la clau està en la continuïtat de l’atenció. “Si l’acompanyament no inclou la transició a la vida adulta i no s’ofereixen perspectives i eines per a la construcció d’un projecte vital, la inversió realitzada en la primera acollida pot perdre eficàcia”, adverteixen.

En general, les entitats han volgut mostrar la seva preocupació per la situació de “risc” del sistema de protecció i del model d’atenció a la infància i la joventut en situació de vulnerabilitat. Constaten que s’està treballant amb un doble sistema de protecció, diferenciant entre immigrants i nacionals, el que pot “desvirtuar” el sistema. “En lloc de posar en valor l’expertesa i l’experiència acumulades pels professionals, l’infrafinançament i la manca de visió de futur posa en risc la qualitat de l’atenció”, han continuat.

També han criticat els endarreriments en el pagament de les factures a les entitats que gestionen els centres, així com “irregularitats derivades de la precipitació en l’obertura de nous recursos”. A això, diuen, “s’hi ha sumat un procés defectuós i encara incomplet que està posant les entitats en una situació materialment crítica i insostenible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia