Societat

Neix un servei per prevenir abusos sexuals a menors

Abordarà també la problemàtica des del punt de vista dels pederastes i pedòfils per ajudar-los a no reincidir

Tres entitats s’han unit per oferir un servei pioner a l’Estat per prevenir els abusos sexuals a menors que, a més d’atendre les víctimes i donar eines als menors per detectar i evitar els abusos, vol abordar la problemàtica des del punt de vista dels abusadors. El projecte PrevenSI, que es posarà en marxa a partir del setembre, aglutina esforços, recursos, coneixements, experiència i personal de l’Institut de Psicologia Forense, l’Institut de Treball Social i Serveis Socials (Intress) i la Fundació Ires. A través d’una web i un telèfon, s’atendrà directament els pedòfils i pederastes per ajudar-los a no reincidir, i també es donaran eines als diversos professionals de sectors que poden detectar aviat possibles conductes sospitoses.

Les tres entitats impulsores esperen rebre recursos públics i privats per poder oferir el millor servei possible. Segons dades de diversos estudis i institucions recollides per PrevenSI, fins a un 5% d’homes joves i adults presenten pensaments, desitjos, fantasies o conductes d’abús sexual infantil. Entre el 40 i el 50% dels abusadors detinguts o condemnats compleixen els criteris diagnòstics de pedofília, però això significa que la meitat dels abusadors ho són sense ser pedòfils. Entre un 10 i un 25% dels ciutadans han estat víctimes d’abusos sexuals en la infància i un 44% d’aquests ho han estat de forma reiterada, però només el 15% dels abusos són denunciats. Però per cada víctima detectada, en queden de quatre a set més de no detectades, que han estat víctimes de la mateixa persona. Dels abusos intrafamiliars només se n’acaben coneixent la meitat.

PrevenSI considera que detectar de forma primerenca els potencials abusadors pot ajudar a reduir el nombre de víctimes. Per això, oferirà atenció a pedòfils, usuaris d’imatges sexualment abusives o persones que tinguin comportaments similars, i els derivarà a altres recursos psicològics perquè evitin els seus impulsos. També donarà orientació i recursos preventius a persones preocupades o coneixedores de casos d’abusos sexuals infantils i a professionals que atenen infants i adolescents.

LA XIFRA

15
per cent
dels abusos a menors es denuncien, mentre que entre un 10 i un 25% de la població n’ha estat víctima.

Es dupliquen les denúncies del col·lectiu LGTBI

Els Mossos d’Esquadra han registrat 39 denúncies per delictes d’odi i discriminació entre l’1 de gener i el 30 d’abril del 2019, gairebé el doble que en el mateix període del 2018, quan se’n van comptabilitzar 20. Els Mossos atribueixen aquest increment a una major sensibilització, informació i detecció d’aquest tipus d’agressions.

D’altra banda, l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) té registrats 60 incidents contra el col·lectiu LGTBI fins ara, i creu que hi ha moltes víctimes que no denuncien, entre altres motius, pels costos econòmics del procés judicial. En declaracions a l’ACN, el president de l’OCH, Eugeni Rodríguez, ha demanat ajudes públiques perquè les víctimes es puguin personar en el procediment. Entre els incidents d’enguany, l’observatori detecta un repunt important a la ciutat de Barcelona i entre la franja d’edat més jove, tant pel que fa a les víctimes com als agressors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia