Societat

Els taxistes presentaran 2.000 querelles la setmana que ve contra Uber i Cabify

Entre els denunciats, també hi ha el president d’Unauto Catalunya, José María Goñi, i estudien fer-ho contra el president de l’ACCO, Marcel Coderch

La Plataforma Integral del Taxi presentarà la setmana que ve a l’Audiència Nacional unes 2.000 querelles contra Uber i Cabify, empreses vinculades i el seus directius per vuit delictes penals, concretament manipulació per alterar el preu de les coses mitjançant engany administració deslleial, contra l’Hisenda pública i contra el dret dels treballadors en dues modalitats, blanqueig de capitals i estafa. En total, segons el portaveu d’Élite Taxi, Alberto ‘Tito’ Álvarez, són penes que podrien sumar fins a 58 anys de presó en cas de ser condemnats. La querella serà contra les dues plataformes; onze empreses vinculades –entre les quals Vector Ronda, Prestige&Limousine, Moovecars i Ares Capital-, a més de quinze persones, com el CEO i fundador de Cabify, Juan de Antonio. A més, estudien fer-ho contra el president de l’Autoritat Catalana de la Competència, Marcel Coderch.

Álvarez ha agraït als “2.000 valents que s’han embarcat en aquesta aventura jurídica per posar al seu lloc a tota aquesta trama corrupta i criminal” i ha afirmat que és el “primer moviment”, al mateix que s’està muntant una xarxa d’advocats arreu d’Europa amb l’objectiu “d’acabar amb el capitalisme de plataforma”, en referència no només a empreses com Uber i Cabify sinó d’altres com Glovo i Deliveroo, a les quals ha acusat de “precaritzar i esclavitzar”.

Les més de 2.000 querelles, que signen taxistes de tot l’Estat a nivell individual, estan adreçades a les dues principals plataformes de l’Estat que presten serveis VTC –Uber i Cabify- i onze empreses vinculades, entre les quals hi ha Véctor Ronda, Moove Cars, Gesstaxi Gestión, Prestige &Limousines, Aerocity o Siargao Directorship, entre d’altres. Pel que fa les persones físiques querellades, ho ha el president d’Unauto a Catalunya, José María Goñi; el fundador i CEO de Cabify, Juan de Antonio, i d’altres directius i empresaris com Rosauro Varó, els germans Ortigüela, Rafael García Tapia González i Jaime Castellanos.

Álvarez ha comparegut en roda de premsa acompanyat per l’advocat de l’associació, Elpidio José Silva, i ha explicat que abans de presentar la querella hi podrien incorporar el president de l’ACCO, Marcel Coderch. Silva, per la seva banda, ha afegit que citaran el president de la Comissió Nacional del Mercat i la Competència, José María Marín Quemada.

Segons Tito Álvarez, els dos organismes públics “estan ajudant de forma descarada a crear un oligopoli”. “Haurien de defensar el què és públic perquè són càrrecs públics”, ha dit el portaveu dels taxistes. En aquest sentit, ha comentat que Uber va presentar la seva sortida a borsa fent “dumping” i “utilitzant diners per fer competència deslleial al transport públic per quedar-se’l”. És bastant sospitosa aquesta actitud”, ha sentenciat.

D’altra banda, Elpidio José Silva ha destacat que la marxa d’Uber i Cabify de Barcelona quan se’ls va imposar per decret llei la precontractació de 15 minuts –aviat seran 60 minuts després que l’AMB ho aprovés aquesta setmana- va ser una manera de reconèixer que no estaven actuant de VTC sinó com a taxistes. En el cas de Cabify, que va tornar a la ciutat a principis de març, ho ha exemplificat amb el “canvi de negoci” amb què es va emparar per tornar a operar. “És una pirueta fraudulenta”, ha dit.

Silva ha assegurat que l’entramat empresarial que donarien cobertura a les plataformes VTC formen una “metàstasi societària” de 124 societats que depenen unes de les altres i de les quals pengen d’una amb seu a les Illes Verges, però que es desconeix a qui pertanyen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona