Societat

El món local aporta el 49% de la despesa en cooperació

Castellbisbal té la inversió més alta, de nou euros per habitant el 2017

Pocs ajuntaments arriben encara al 0,7%

El municipalisme va aportar entre el 2015 i el 2018 la meitat de la despesa en cooperació a Catalunya. Així ho indica l’observatori del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, que recull dades de bona part dels municipis catalans. Les dades indiquen que a partir del 2015 la tendència general era de “recuperació” dels percentatges de cooperació dels pressupostos locals.

Tot i així encara són pocs els ajuntaments que destinen més del 0,7% dels ingressos a la solidaritat. Encapçalen la llista Sant Sadurní d’Anoia (0,96%), Sant Quirze del Vallès (0,92%) i Sant Boi de Llobregat (0,83%). Només hi figura una capital de demarcació, que és Barcelona (0,75%) mentre que Girona (0,54%), Tarragona (0,48%) i Lleida (0,26%) se situen per sota el llindar mínim demanat per les ONG. En altres el percentatge encara és més baix o no es destina res a cooperació.

Segons l’observatori de cooperació municipalista entre el 2015 i el 2018 la solidaritat catalana es va traduir en 164 milions d’euros per part de les administracions. D’aquests, el 51% prové del pressupost de la Generalitat i el 21% de l’Ajuntament de Barcelona. En total, el món local representa pràcticament la meitat, el 49%.

Entre els municipis més solidaris en inversió per habitant hi ha, amb diferència de la resta, Castellbisbal, on la cooperació per càpita arriba fins a 9,12 euros, la més alta de tot Catalunya. La segueixen Sant Sadurní d’Anoia i Santa Perpètua de Mogoda (7 euros/hab), Sant Cugat (6,6), Sant Quirze del Vallès (6,4) i Barcelona (6)

L’informe destaca la resposta “massiva” dels ajuntaments catalans a l’emergència de la crisi dels refugiats a la Mediterrània a partir del 2015. Les accions i els fons gestionats s’han distribuït a la Mediterrània (27%), l’Amèrica Central (27%) i l’Àfrica Subsahariana (24%). En col·laboració amb més d’un centenar d’entitats s’ha arribat a un total de 45 països. Destaquen el suport a Nicaragua i al Senegal.

LA XIFRA

164
són els milions d’euros destinats a cooperació de les administracions catalanes entre el 2015 i el 2018.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia