Societat

Societat

La lluita no té edat

Col·lectius que treballen en diferents fronts van acompanyar ahir ILP Universitats per reivindicar el conjunt dels drets socials

Denuncien la dificultat en l’accés a la universitat, a l’habitatge i a una feina digna

El col·lectiu que recull firmes per impulsar una rebaixa dels preus universitaris a través d’una iniciativa legislativa popular (ILP) es va veure ahir acompanyat d’un grapat d’entitats “no més veteranes però sí més rodades en la lluita”, com va definir Jordi Giró, el president de la Confavc –la coordinadora de federacions d’entitats veïnals de Catalunya–, plataformes com Marea Pensionista, Marea Blanca, Sindicat de Llogateres i Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, entre altres. Lluites totes elles que tenen un punt en comú: “la defensa dels drets que ha de tenir una persona que el sistema capitalista treu a les classes treballadores i que cada cop més dificulta l’accés a un habitatge, a una feina digna, a una universitat que no entengui de classes”. Així ho va explicar ahir Berta Satoca, portaveu d’ILP Universitats, que va reivindicar: “És el moment d’unir les lluites per reclamar els drets que se’ns estan negant.”

Els que fa més temps que estan en l’activisme, com Giró i Iñaki García –venia ahir en nom de CAP Raval Nord Digne–, van explicar als més joves que les lluites han d’estar interconnectades. “A Marea Pensionista hem d’explicar als universitaris que la defensa del sistema de pensions afecta a tothom i que un treball precari no us comptarà com a temps cotitzat”, va afirmar Ramon Franquesa. La lluita per rebaixar els preus públics universitaris, incrementats un 66% des del 2012, segons alerta ILP Universitats, també s’ha d’estendre perquè l’afectació és àmplia. “Tinc un familiar que no pot aconseguir el títol per falta de diners. També estic afectada”, va dir Lilia Bueno, de la PAH.

L’acte de suport a ILP Universitats, transversal i intergeneracional, va comptar també amb representants de l’Organització d’Estibadors Portuaris, la ILP Renda Garantida i Doctorands en Lluita. Tots ells a la mateixa lluita contra els efectes de “la privatització i la mercantilització”, segons Toni Barberà, de Marea Blanca. I, com a rodats que són en la defensa dels drets, van alertar els universitaris que es poden aconseguir els objectius però no es pot abaixar la guàrdia. “Vam aconseguir la ILP de la renda garantida, però el govern no l’està complint. El 90% de les sol·licituds s’han denegat injustament”, va denunciar Diosdado Toledano.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia