Societat

Es busquen voluntaris que donin suport a refugiats

La Generalitat vol tirar endavant una segona tanda del programa de mentoria social a les comarques gironines

Actualment, hi ha 175 immigrats refugiats que viuen a la demarcació, 164 a Girona ciutat

Un total de 175 persones d’origen immigrant refugiades viuen a les comarques gironines, segons dades de la secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat. Concretament, 164 resideixen a la ciutat de Girona i les altres onze, en poblacions de les comarques de la Selva, el Gironès i el Pla de l’Estany. Els països de procedència del refugiats són Veneçuela, Síria, l’Iraq, l’Àfrica subsahariana i Ucraïna, entre altres. Tot i que el pes en matèria d’acollida i integració d’aquestes persones recau, a les comarques gironines, en Creu Roja, la Generalitat va posar en marxa l’octubre del 2017 un programa de mentoria que té com a objectiu acompanyar els refugiats i apoderar-los per tal que assoleixin l’autonomia necessària per desenvolupar-se en la societat d’acollida. En la primera tanda d’aquest programa, hi van participar una trentena de persones de Girona.

Ara la Generalitat vol tirar endavant una segona ronda del programa i du a terme reunions informatives en diferents punts del territori (com ara Olot i Girona) i fa una nova crida a la població a assistir-hi i a animar-se a participar en el projecte. “Necessitem persones empàtiques, amb empenta i il·lusió, amb habilitats de relacionar-se amb persones diferents, amb ganes d’escoltar, orientar i acompanyar les persones refugiades i, també, aprendre de la seva experiència”, es destaca des de la Generalitat.

A través d’aquest programa, els mentors es comprometen a treballar en la consecució de tres objectius: acompanyar els refugiats en el procés d’aprenentatge i consolidació de la llengua, en la descoberta de l’entorn i ampliació de la xarxa social i donar-los suport en l’itinerari laboral. Les persones que s’inscriuen com a mentor han de formar un grup amb un mínim de tres persones i és aconsellable que es coneguin prèviament per tal que el treball com en equip sigui més fluid. Han d’estar disposades a dedicar-hi de 2 a 4 hores a la setmana durant un any. Es vincula aquest grup d’acollida a una entitat social i s’hi posa a disposició un tècnic de seguiment que els ajuda durant el procés de mentoria.

Creu Roja gestiona el pla d’acollida estatal

Creu Roja va ser la institució que el 2017 va assumir la gestió, a les comarques gironines, del programa estatal d’acollida i integració de sol·licitants de protecció internacional i refugiats provinents de Síria, Veneçuela, Ucraïna i Colòmbia. A través de diversos pisos que l’entitat té en diferents punts de la demarcació –com ara Girona, Salt, la Bisbal d’Empordà i Riudellots de la Selva–, els refugiats, que poden arribar sols o ser famílies amb fills, tenen garantit un allotjament durant un temps (entre sis i nou mesos). La segona fase del programa, de fins a onze mesos de durada, té com a objectiu la integració d’aquestes persones en el món local. El 2017, va atendre 118 persones refugiades a la demarcació, 60 d’elles, a la Jonquera. A més d’aquest programa, Creu Roja també porta el de recol·locació i assentament de persones sol·licitants d’asil i refugi des de Grècia, Itàlia, el Líban i Turquia. L’entitat treballa en aquest àmbit en coordinació amb el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia