Salut

Bellvitge implanta per primer cop un cor artificial total

El pacient tenia un pronòstic de mort a curt termini i ara es recupera per sotmetre’s a un trasplantament de cor

L’hospital de Bellvitge ha implantat per primera vegada un cor completament artificial a un pacient. Es tracta d’un home jove al qual li fallaven els dos ventricles i que tenia hipertensió pulmonar, “el pitjor escenari possible”, segons els doctors que l’atenen. La situació era tan delicada que el seu pronòstic a curt termini era la mort. D’aquí que l’equip mèdic optés com a única alternativa possible per implantar un cor artificial total que actuarà com a “pont al trasplantament”.

El pacient va ser intervingut el dia 27 de maig i des d’aleshores continua estable a la unitat de cures intensives, en espera que es normalitzi la seva hipertensió arterial pulmonar i pugui estar en disposició de rebre un trasplantament de cor en els pròxims mesos.

En la intervenció quirúrgica, els cirurgians van retirar els dos ventricles del cor del pacient i van deixar intactes les aurícules, l’aorta i l’artèria pulmonar. En el seu lloc van implantar les connexions per al cor artificial i van col·locar a continuació el nou dispositiu, del model SynCardia. Els dos ventricles artificials substitueixen els extirpats i el sistema es connecta mitjançant dos tubs, que surten per sota de les costelles del pacient, cap a una consola portàtil externa. Allà es generen uns impulsos que es transmeten per un sistema d’aire i buit als ventricles artificials per activar el mecanisme de bombament de la sang.

Fins ara, a l’Estat espanyol només s’havia implantat amb èxit un dispositiu com aquest. Va ser fa mesos a l’hospital de Navarra, però el pacient va morir per complicacions postoperatòries. L’operació és de molta complexitat i va ser possible gràcies a la gran experiència en assistència circulatòria mecànica dels cirurgians cardíacs, cardiòlegs i tot l’equip de professionals d’insuficiència cardíaca avançada i trasplantament de l’àrea de malalties del cor de Bellvitge.

Els detalls els van fer públics ahir en representació seva el cap de cirurgia cardíaca de l’hospital de Bellvitge, Albert Miralles, i els doctors Daniel Ortiz i José González. El pacient està conscient i a l’UCI, on ha iniciat ja un tractament de fisioteràpia i rehabilitació de tota la zona operada i s’espera que la seva evolució continuï sent positiva, encara que l’operació ha estat d’alta complexitat i “és molt aviat” per fer valoracions definitives.

Aquestes intervencions no són habituals en la sanitat catalana, ja que el sistema de trasplantaments és públic i els pacients no han d’esperar gaire per a un trasplantament de cor. En canvi, sí que són més freqüents als Estats Units, on tenen un resultat positiu per a gairebé un 70% dels intervinguts.

L’hospital de Bellvitge va ser l’any 2007 el primer d’Espanya a col·locar un cor artificial a una pacient per a la qual estava contraindicat el trasplantament i, des d’aleshores, ha implantat un total de 24 assistències ventriculars mecàniques, el nombre més alt d’un únic centre a l’Estat. En deu d’aquests casos els pacients van rebre un trasplantament de cor amb èxit i en deu casos més són a casa seva amb el dispositiu implantat en espera de ser trasplantats. Dos malalts més van morir i en dos més la implantació de l’assistència ventricular s’ha plantejat com a definitiva.

LA XIFRA

24
assistències
ventriculars mecàniques ha implantat l’hospital de Bellvitge des que va fer la primera, el 2007.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona