Salut

Bellvitge implanta per primer cop un cor artificial total

El pacient tenia un pronòstic de mort a curt termini i ara es recupera per sotmetre’s a un trasplantament de cor

L’hospital de Bellvitge ha implantat per primera vegada un cor completament artificial a un pacient. Es tracta d’un home jove al qual li fallaven els dos ventricles i que tenia hipertensió pulmonar, “el pitjor escenari possible”, segons els doctors que l’atenen. La situació era tan delicada que el seu pronòstic a curt termini era la mort. D’aquí que l’equip mèdic optés com a única alternativa possible per implantar un cor artificial total que actuarà com a “pont al trasplantament”.

El pacient va ser intervingut el dia 27 de maig i des d’aleshores continua estable a la unitat de cures intensives, en espera que es normalitzi la seva hipertensió arterial pulmonar i pugui estar en disposició de rebre un trasplantament de cor en els pròxims mesos.

En la intervenció quirúrgica, els cirurgians van retirar els dos ventricles del cor del pacient i van deixar intactes les aurícules, l’aorta i l’artèria pulmonar. En el seu lloc van implantar les connexions per al cor artificial i van col·locar a continuació el nou dispositiu, del model SynCardia. Els dos ventricles artificials substitueixen els extirpats i el sistema es connecta mitjançant dos tubs, que surten per sota de les costelles del pacient, cap a una consola portàtil externa. Allà es generen uns impulsos que es transmeten per un sistema d’aire i buit als ventricles artificials per activar el mecanisme de bombament de la sang.

Fins ara, a l’Estat espanyol només s’havia implantat amb èxit un dispositiu com aquest. Va ser fa mesos a l’hospital de Navarra, però el pacient va morir per complicacions postoperatòries. L’operació és de molta complexitat i va ser possible gràcies a la gran experiència en assistència circulatòria mecànica dels cirurgians cardíacs, cardiòlegs i tot l’equip de professionals d’insuficiència cardíaca avançada i trasplantament de l’àrea de malalties del cor de Bellvitge.

Els detalls els van fer públics ahir en representació seva el cap de cirurgia cardíaca de l’hospital de Bellvitge, Albert Miralles, i els doctors Daniel Ortiz i José González. El pacient està conscient i a l’UCI, on ha iniciat ja un tractament de fisioteràpia i rehabilitació de tota la zona operada i s’espera que la seva evolució continuï sent positiva, encara que l’operació ha estat d’alta complexitat i “és molt aviat” per fer valoracions definitives.

Aquestes intervencions no són habituals en la sanitat catalana, ja que el sistema de trasplantaments és públic i els pacients no han d’esperar gaire per a un trasplantament de cor. En canvi, sí que són més freqüents als Estats Units, on tenen un resultat positiu per a gairebé un 70% dels intervinguts.

L’hospital de Bellvitge va ser l’any 2007 el primer d’Espanya a col·locar un cor artificial a una pacient per a la qual estava contraindicat el trasplantament i, des d’aleshores, ha implantat un total de 24 assistències ventriculars mecàniques, el nombre més alt d’un únic centre a l’Estat. En deu d’aquests casos els pacients van rebre un trasplantament de cor amb èxit i en deu casos més són a casa seva amb el dispositiu implantat en espera de ser trasplantats. Dos malalts més van morir i en dos més la implantació de l’assistència ventricular s’ha plantejat com a definitiva.

LA XIFRA

24
assistències
ventriculars mecàniques ha implantat l’hospital de Bellvitge des que va fer la primera, el 2007.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia