Educació

Els professors se senten poc valorats tot i estar a gust en la secundària

Catalunya té una de les plantilles de mestres de primària més rejovenides de tot l’Estat

Estudi sobre la funció docent de l’OCDE i per autonomies

Els professors de secundària de Catalunya manifesten sentir-se satisfets amb la seva feina, tot i que se senten encara poc valorats per la societat en general. Un 16% dels professors d’institut i graus formatius creuen que la resta de la societat els valora, un percentatge baix, però més alt que el de la resta de l’Estat, que no supera el 14%. Un estudi de l’OCDE analitza diversos factors sobre la professió docent en una cinquantena d’estats i autonomies.

L’anàlisi parteix d’entrevistes a docents i alerta també que restem molt lluny de l’alta valoració europea i d’altres estats model, com ara Finlàndia, on un 58% dels professors se senten ben valorats per la societat.

La principal mancança dels respectius sistemes educatius són les ràtios. Gairebé en tots els estats, el professorat proposa millorar el nombre d’alumnes atesos per augmentar el nivell educatiu. En segon i tercer lloc de necessitats del sistema català, els mestres proposen una millor formació continuada i més recursos per a l’alumnat amb atenció especial. Pel que fa a les demandes, fins al quart lloc no hi figura la millora de les retribucions. Sobta que els docents de tot l’Estat coincideixin a alertar que perden una mitjana de 10 minuts a demanar l’atenció de l’alumnat per cada hora de classe.

En l’ús de les tecnologies, Catalunya supera amb diferència la resta d’autonomies. Queda lluny de la líder Singapur, però també de la mitjana espanyola, segons l’informe Talis 2018. Pel que fa a l’edat docent, Catalunya ha incorporat força mestres joves amb les oposicions dels últims anys. Aquest fet ha permès rebaixar l’edat mitjana, sobretot en la primària, més baixa que la resta d’autonomies. Aquest fet no es dona a l’ESO.

LA XIFRA

45
per cent dels mestres de tot l’Estat reconeixen que perden massa temps demanant l’atenció dels alumnes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia