Societat

El TC amplia el dret d’indemnització a tots els presos preventius que acaben absolts

El ple anul·la una part del redactat de la llei que vinculava el cobrament “a la inexistència del fet imputat”

El canvi pot beneficiar a l’expresident del Barça Sandro Rosell

El Tribunal Constitucional (TC) ha ampliat el dret d’indemnització a tots els presos preventius que acaben absolts. Fins ara, el redactat de l’article que regulava les indemnitzacions posava alguns condicionats per accedir al cobrament de la indemnització i discriminava entre els absolts, un fet que el TC considera inconstitucional. El ple de l’alt tribunal s’ha plantejat internament aquesta qüestió després de tramitar un recurs d’empara d’un pres preventiu que va ser absolt i no rebre indemnització. El ple ha decidit anul·lar del redactat l’incís on parla d’absolts per “inexistència del fet imputat” i ara el legislador haurà d’adaptar la llei als canvis que fa el tribunal. Fins ara, hi havia presos que quedaven absolts per falta de prova però el tribunal considerava que el delicte havia existit. Aquests, no podien accedir a indemnitzacions.

L’apartat 1 de l’article 294 de la Llei Orgànica del Poder Judicial recollia que tenien dret a indemnització aquells que, després d’haver patit presó preventiva, sigui absolts “per inexistència del fet imputat o per que la mateixa causa hagi estat dictat interlocutòria de sobreseïment.

Ara, amb el canvi que fa el TC, el legislador haurà d’eliminar els incisos que fan referència a “inexistència del fet imputat” i “per aquesta mateixa causa”.

Canvi que pot beneficiar Rosell

Aquest canvi en el redactat de la llei podria beneficiar a l’expresident del Barça, Sandro Rosell, que va ser absolt després de 22 mesos de presó preventiva. A la sentència, l’Audiència Nacional va considerar que el delicte de blanqueig de capital i de participació a grup criminal perquè no quedava acreditat per falta de proves. La sentència està recorreguda al Suprem per part de la fiscalia. Un cop sigui ferma, podria acollir-se a aquest canvi normatiu i demanar indemnització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia