Societat

Emprenedores tecnològiques

Empreses més segures

Fa deu anys que Rosa Ortuño va muntar la seva pròpia firma, especialitzada en ciberseguretat

Els inicis van ser durs però assegura que ara tothom és molt més conscient dels perills de la xarxa

Combat pràctiques fraudulentes com el ‘phishing’ o les ‘fake news’, però destaca que el que han de fer les companyies és molta prevenció

Ortuño deixa clar que molts cops prevenir un problema no és un tema d’eines sinó d’organització

El phishing o suplantació d’identitat és una de les pràctiques cibernètiques fraudulentes més esteses en els nostres temps. En són un exemple els correus electrònics que rebem en què ens demanen una contrasenya o informació detallada de la nostra targeta de crèdit. En realitat, mai se’ns demanaran dades sensibles a través del correu electrònic, però són moltes les persones que cauen al parany i després s’adonen que algú ha entrat als seus comptes bancaris i tenen càrrecs i pagaments que no són seus. “Els correus electrònics que s’envien són cada cop més perfectes, fins i tot hi ha extractes de converses teves de fa mesos, per això hi ha molta gent que se’n fia”, explica l’enginyera informàtica Rosa Ortuño. Al capdavant d’OptimumTIC, Ortuño ofereix serveis d’assessorament i ciberseguretat a empreses de tots els àmbits. “Massa cops –explica– les companyies venen quan tenen un atac, però el que nosaltres recomanem és que s’avancin, assegurin les dades des de dins, examinin com estan, sàpiguen amb quins problemes es poden trobar i també si compleixen regulacions com el reglament de protecció de dades, i implantin un pla global de prevenció i seguretat.”

Fa deu anys que aquesta visionària va muntar la seva pròpia empresa de ciberseguretat. Els primers anys van ser molt difícils, perquè “només companyies grans que havien de complir normatives com les farmacèutiques veien el valor afegit dels nostres serveis”, relata Ortuño. Ella s’havia gastat els estalvis que tenia no només per muntar l’empresa sinó també per comprar, per més de 24.000 euros, un tallafoc desenvolupat a Palo Alto, als Estats Units, que volia utilitzar per ajudar les empreses a revisar el tràfic de la xarxa des de l’usuari, des de la mateixa aplicació. El 2011 una empresa li va comprar el producte, però durant els primers anys d’activitat d’OptimumTIC bàsicament es va dedicar a treballar en temes de normatives i regulacions. “Ara tothom és molt més conscient dels perills de la xarxa, però pensen que es curen posant una tireta quan et passa alguna cosa”, reitera, i conclou: “Igual que les empreses disposen de polítiques d’ètica i transparència, també han de tenir desenvolupada una política de seguretat.”

Des del 2016, Ortuño treballa, entre altres clients, per una entitat financera andorrana. Els bancs del país rebien atacs cibernètics i, en col·laboració amb organismes del territori, es va crear un comitè de crisi per localitzar d’on venien i saber qui els feia. Dins de la seva feina, però, hi ha tot tipus d’actuacions. “Els atacs més usuals són actualment pagaments de factures falses i transferències manipulades; ens contracten per fer una auditoria i ho detectem”, explica.

El mal dels nostres dies també té forma de fake news, notícies falses que volen danyar la reputació d’una persona o companyia i costen molt de desmentir. “És bàsic que puguis provar qualsevol cosa que t’hagin fet, per això és tan important que guardis els registres electrònics, el que en diem els logs”. Rutines per poder seguir el rastre i moltes més accions preventives és el que ensenyen els 12 treballadors d’OptimumTIC quan implanten plans de seguretat i adequacions de normatives. “Molts cops, prevenir problemes no és un tema d’eines sinó d’organització”, constata l’equip. Per això consciencien la plantilla de tota l’empresa: “El noi de recepció ha de saber que si rep el correu electrònic d’una factura s’ha d’examinar qui l’envia, i si no ha rebut res d’aquella empresa s’ha de notificar i aplicar mesures.”

Un programa per al pare

Ortuño, que és també presidenta de l’Associació Catalana d’Empreses de Tecnologia de Catalunya, té 51 anys i va arribar a aquest món perquè des de petita li agradaven els números. Als 14 anys, el pare la va apuntar a un curs de Basic, el programa informàtic estrella d’aquella època, i ella va fer-li un software per calcular quanta fruita i verdura havia de comprar al mercat central per abastir les parades que tenia. Va estudiar enginyeria tècnica informàtica en uns anys en què hi havia tan poca demanda que IBM anava a la universitat a buscar gent: “Em va agafar de pràctiques i em dedicava a vigilar el paper de la impressora perquè no s’encallés; per no avorrir-me em llegia els programes en RPG i un dia em vaig posar a programar.” Va ser llavors quan IBM va decidir fitxar-la i després va ser contractada per grans multinacionals com Sara Lee i Texpack.

Del mercat nord-americà, Ortuño va importar el sistema de lideratge que ara aplica. “Faig formació contínua interna, i cada mes una persona de l’equip ensenya als altres el que sap perquè tots puguem aprendre”, explica.

14
anys
tenia Rosa Ortuño quan va desenvolupar el seu primer ‘software’, per al seu pare.
10
anys
fa que l’emprenedora va muntar la seva pròpia companyia, OptimumTIC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró