Societat

Els bombers passen “de la defensa a l’atac” per “matar” l’incendi de la Ribera d’Ebre “en les properes hores”

Un 10% del foc segueix actiu i l’incendi, que ha cremat 6.000 hectàrees, no es pot donar encara per estabilitzat

“Tots” els efectius d’extinció pateixen “símptomes d’esgotament clars” segons el cap de l’operatiu

Després de tres dies de flames, l’incendi de la Ribera d’Ebre està “camí l’estabilització”. El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat que “amb el foc perimetrat” en “les properes hores” els bombers podran passar de “defensar” a “atacar” l’incendi de la Ribera d’Ebre i es pugui entrar en una “fase d’estabilització”.

No obstant això, el 10% del foc segueix actiu i el conseller ha advertit que no es pot tenir “cap tipus de confiança” perquè ha recordat que ahir hi va haver vint revifades. Per tant, cal mantenir una “màxima alerta” ja que “qualsevol revifada ens podria trencar tota l’estratègia”. El foc ha afectat la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues i ha cremat 6.000 hectàrees.

El cap de l’operatiu dels bombers, Antonio Ramos, ha subratllat que “espera” poder tenir el foc estabilitzat “al final del dia”. Ha reconegut que els agents estan treballant “en condicions d’altes temperatures i molt baixes humitats”, el que fa que “tot el col·lectiu pateixi símptomes d’esgotaments clars”.

Buch ha explicat que la tarda serà decisiva fins a quarts de vuit del vespre, les hores de més calor. “Ara tothom està preparat per si hi ha rebots com ahir, que n’hi va haver una vintena”.

Així, ha exposat que continua preocupant el cap del flanc dret i fins ara els bombers han seguit l’estratègia defensiva. “Esperem que en les properes hores bombers puguem fer una tàctica molt més ofensiva per acabar d’atacar i acabar matant aquest incendi”.

Passi el que passi, els veïns no podran dormir a casa seva aquesta propera nit, però a les set de la tarda es decidirà en una reunió si se’ls permet tornar a accedir a les seves masies per comprovar-ne l’estat. “Ha creat molta inseguretat no saber com t’ha quedat la casa”, ha explicat el conseller.

El dispositiu es manté amb 120 dotacions i 350 bombers després que es comencin a retirar els reforços de la nit. “Hem tingut diversos casos d’esgotament i bombers que han causat baixa. Es va decidir, de forma selectiva, prioritzar els objectius tàctics a assolir a la nit i fer-ho amb personal de refresc que ara es retira. Volíem donar impuls i d’una altra manera no s’hauria pogut aconseguir perquè totes les dotacions estan molt cansades”, ha apuntat el cap de l’operatiu, David Borrell.

El SEM va atendre 13 persones ahir, 11 d’elles agents dels Bombers, pels efectes de les altes temperatures i el foc. Dos d’ells van haver de ser traslladats ahir en helicòpter a l’hospital de Móra d’Ebre.

Demanaran declaració zona catastròfica

Els municipis afectats per l’incendi forestal que des de dimecres passat afecta la Ribera d’Ebre començaran la setmana que ve a tramitar la petició de zona catastròfica.

Els alcaldes d’aquests municipis han informat de la petició després de la reunió que han celebrat aquest matí a la localitat tarragonina de Vinebre amb responsables de la Generalitat, de Protecció Civil i de serveis d’emergències.

Marc Mur, alcalde de Flix, municipi on han cremat 4.000 de les 6.000 hectàrees afectades de moment pel foc, ha informat que, una vegada que es pugui entrar a la zona de l’incendi, es farà una primera valoració dels danys, pas previ a la tramitació de la petició de zona catastròfica o d’altres ajudes.

L’alcaldessa de Vinebre i presidenta del Consell Comarcal, Gema Carin, ha detallat que els primers tràmits començaran la setmana que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona