Societat

Sota control

Els bombers tenen “perimetrat” l’incendi de la Ribera d’Ebre, i el 10% actiu, “estabilitzat”

Unes 25 persones continuen desallotjades de les seves cases

L’alcalde de Flix, el municipi més afectat, avança que demanaran ajudes

“Quasi estabilitzat i sense risc de propagació” és la bona notícia que va donar ahir al vespre el cap del dispositiu dels bombers, Antonio Ramos, sobre l’evolució del greu incendi forestal de la Ribera d’Ebre, que des de dimecres passat ha cremat més de 6.000 hectàrees. Ramos hi va afegir que, si tot evoluciona bé, ja podran començar a desmuntar el dispositiu d’efectius. Per la seva part, els alcaldes dels municipis afectats pel foc van detallar ahir que la setmana que ve ja començaran a tramitar la petició de zona catastròfica o d’ajudes.

Al migdia, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ja va detallar que amb el foc “perimetrat” en “les pròximes hores” els bombers podrien passar de “defensar” a “atacar” l’incendi de la Ribera d’Ebre i es podria entrar en una “fase d’estabilització”. No obstant això, el conseller advertia que no es pot tenir “cap tipus de confiança” perquè abans-d’ahir hi va haver vint revifades. Ahir, el cap dels bombers va indicar que en van tenir quatre, a la zona cremada però també a la zona perimetral, a Bovera, la més perillosa.

Ramos indicava al migdia que el 10% del foc que quedava, a la zona nord del flanc dret, continuava actiu, però que esperaven poder tenir-lo estabilitzat “al final del dia”, com va passar. Va insistir que els agents estan treballant “en condicions d’altes temperatures i molt baixes humitats”, cosa que fa que “tot el col·lectiu tingui símptomes d’esgotament clars”. Pel que fa als veïns afectats, encara hi ha unes 25 persones desallotjades de les seves cases, segons Protecció Civil: 17 de Flix, 4 de Bovera i 4 de la Palma d’Ebre. Tot i això, alguns veïns han pogut entrar en les últimes hores, acompanyats per mossos o bombers, a les seves granges per donar de beure i menjar al bestiar. Avui podrien tornar a les cases i començar a valorar danys.

Capella i Torra

La consellera de Justícia, Ester Capella, va anar ahir al centre de control de Vinebre per informar-se de l’evolució del foc i donar suport als efectius d’emergències i als alcaldes de la Ribera d’Ebre. Avui ho tornarà a fer el president de la Generalitat, Quim Torra, que tractarà amb els alcaldes del territori afectat com abordar la recuperació de la zona. Precisament, els alcaldes van anunciar ahir, en la reunió a Vinebre, que demanaran ajudes per als seus municipis. Francesc Barbero, alcalde de Flix, municipi on han cremat 4.000 de les 6.000 hectàrees afectades de moment pel foc, va explicar que, una vegada es pugui entrar a la zona de l’incendi, es farà una primera valoració dels danys, pas previ a la tramitació de la petició de zona catastròfica, al govern espanyol, o altres ajudes, i a les asseguradores per executar programes de recuperació. L’alcaldessa de Vinebre i presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, hi va afegir que els primers tràmits començaran la setmana que ve.

L’alcalde de Flix va lamentar l’abandonament que ha tingut el sector primari els últims anys, la qual cosa ha facilitat la propagació del foc a la comarca, on, ha dit, es podrien haver salvat algunes zones si s’hagués tingut cura del bosc i dels cultius. Carim hi va afegir, però, que, arran d’aquest foc, tots els efectius d’emergències, govern espanyol, Generalitat i ajuntaments, han expressat la voluntat de “fer tot el que es pugui en benefici d’aquesta terra”. I Miquel Alonso, responsable de Protecció Civil a les Terres de l’Ebre, va avançar que la setmana que ve s’habilitarà a Flix un punt únic d’informació per als afectats, inclosos els nou anglesos que van abandonar la masia en què passaven uns dies i han tornat al seu país.

En aquests dies, el SEM ha atès 21 efectius, cap d’ells greu. El bomber que va ser evacuat divendres a l’hospital a Mora d’Ebre va ser donat d’alta ahir al matí. I la nit passada un camió dels bombers va bolcar i dos bombers van quedar ferits lleument.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró