Salut

El govern recupera l’agència catalana de salut pública

Dissolta durant les retallades de Mas, recobrarà ara l’autonomia per protegir el benestar de la ciutadania

L’oposició també vota a favor de la restitució i celebra que el Parlament aprovi una llei

El ple del Parlament va aprovar ahir per unanimitat la llei de creació de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat). Es tracta d’un organisme sanitari interdepartamental nascut amb l’objectiu de millorar la salut de la població, principalment des de la prevenció, però també per guiar la presa de decisions polítiques amb criteris tècnics i científics, així com gestionar les eventuals crisis de salut pública. De fet, l’Aspcat ja s’havia posat en funcionament el 2009, quan també va rebre el suport de tots els grups, però el 2013 va ser dissolta pel govern de CiU en un marc de retallades que es van fer sentir amb especial cruesa en l’àmbit de la salut.

La llei per crear l’Aspcat va rebre ahir el suport de tots els grups de la cambra i l’oposició va insistir a remarcar que aquest és el primer projecte de llei sorgit d’aquest govern que s’aprova al Parlament. La diputada d’ERC Gemma Espigares va matisar que en aquesta legislatura ja s’han aprovat altres lleis presentades pels grups.

En qualsevol cas, aquesta mesura recuperarà l’organisme sanitari suprimit durant el mandat d’Artur Mas. En aquella ocasió, l’agència es va integrar al Departament de Salut, rebaixant el perfil i les actuacions i fent que destacats professionals denunciessin que s’estava exposant la ciutadania.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va celebrar ahir la recuperació de l’Aspcat i va recordar que va ser el govern espanyol qui va propiciar el tancament “obligant a reduir el nombre d’entitats públiques”. En tot cas, Vergés assegura que l’estat de salut de la població “no ve determinat només pel sistema sanitari”, sinó que l’entorn i les condicions de vida hi tenen un paper important, motiu pel qual reclama al nou ens polítiques de salut pública per influir en aquests determinants.

“L’agència ens dona unes eines imprescindibles per adaptar-nos als canvis de la societat i recuperem una eina imprescindible per fer totes aquestes polítiques cabdals per tenir el millor sistema de salut”, assenyala la consellera.

L’Aspcat serà ara un organisme autònom de la conselleria de Salut, amb personalitat jurídica pròpia i autonomia financera i administrativa, competent en matèria de salut i que pot prestar serveis a altres departaments. Concretament, tindrà com a objectius les actuacions i polítiques de salut pública; el foment de la cooperació entre organitzacions que actuen en l’àmbit de la salut; coordinar la xarxa sanitària (especialment l’atenció primària i comunitària); donar suport als ens locals; preparar la prevenció, detecció i gestió de situacions de crisi i emergència, i coordinar els diferents sistemes d’informació pública de salut.

LA DATA

22.10.2013
El govern d’Artur Mas
va dissoldre l’agència, creada el 2009, d’acord amb l’objectiu de reduir el sector públic.

LA FRASE

Serà imprescindible per fer polítiques que afectin transversalment els determinants socials de la salut pública
Alba Vergés
consellera de salut


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia