Societat

Segueix el bloqueig de la situació de l’“Open Arms” després d’una altra evacuació parcial

Diverses persones es llancen a l’aigua per intentar arribar a Lampedusa

“Qui no vulgui veure la situació insostenible a bord és que és incapaç de sentir empatia pel dolor aliè”, apunta l’ONG catalana

La ministra de Defensa en funcions apunta que el govern espanyol oferirà en “les properes hores” una solució

La situació al voltant de l’Open Arms segueix bloquejada en el seu dinovè dia amb més de cent migrants a bord, després que la matinada passada Itàlia autoritzés l’evacuació a Lampedusa de 8 persones que requerien “assistència mèdica urgent” i un acompanyant. “Qui no vulgui veure la situació insostenible a bord és que és incapaç de sentir empatia pel dolor aliè”, ha dit l’ONG catalana després d’informar de l’evacuació autoritzada. Després d’aquesta nova evacuació parcial, queden a l’l’Open Arms , fondejat a 800 metres de Lampedusa, 98 persones, de les més de 150 que van ser rescatades pel vaixell al Mediterrani en tres operacions els dies 1, 2 i 10 d’agost.

Diverses persones es llancen al mar

Diverses persones s’han llançat a l’aigua des de l’Open Arms per arribar nedant a Lampedusa. A mig matí, l’ONG ha alertat a través de Twitter que nou persones ho havien fet. “La situació està fora de control”, han afirmat.

A la una del migdia, l’entitat ha afegit, també a través de les xarxes socials que se seguien llançant més migrants. Els socorristes del vaixell, juntament amb els guardacostes italians, treballen per rescatar-los. De moment, segons l’entitat , cinc d’aquests persones han estat traslladades al port de Lampedusa després de ser rescatades.

No és el primer cop que succeeix en les darreres hores ja que a primera hora del matí, l’ONG ja havia informat en les xarxes socials que un dels migrants que segueixen al vaixell humanitari es va llançar a l’aigua i va ser rescatat pels guardacostes italians.

“Dia 19. Nit de pànic i un home a l’aigua. La nit començava amb una evacuació mèdica urgent i aquest matí un home ha saltat a l’aigua intentant arribar a la terra davant els seus ulls. Mentrestant, un atac de pànic. La situació és desesperada. Se’ns acaben les paraules”, ha escrit a Twitter l’ONG.

Un nou episodi de la tensió que es viu a bord i que, segons la tripulació i els responsables de l’ONG, impedeix que el vaixell pugui dirigir-se a un port espanyol per desembarcar els migrants, com ofereix el Govern espanyol.“Totes aquestes persones han de ser desembarcades al port pròxim més segur que és aquell d’allà (Lampedusa), a 800 metres. De veritat que després de 18 dies demanareu que fem cinc dies més de navegació, amb el que pugui suposar?”, va preguntar ahir a la nit la cap de la missió a bord de l’Open Arms , Anabel Montes, en un vídeo publicat a les xarxes socials.

La situació a la coberta és insostenible i l’organització ja ha denunciat que els salvats tenen atacs d’ansietat, baralles i fins i tot la desesperació va portar diumenge a un grup a llançar-se per la borda per intentar arribar nedant a Lampedusa.

El govern oferirà una solució “en les properes hores”

La ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, ha avançat que el Govern oferirà en les “properes hores” una solució al Open Arms davant la situació “d’emergència humanitària” i perquè Espanya “no mirarà cap a una altre costat com està fent el ministre Matteo Salvini”. En una entrevista a RNE, Robles no ha desvetllat si l’opció passa pel trasllat dels immigrants en avió com a sol·licitat l’ONG i ha assenyalat que serà l’alternativa que el govern entengui com “la millor i la més adient des del punt de vista humanitari”.

El president d’Open Arms a Itàlia, Riccardo Gatti, va proposar dilluns que els migrants siguin transferits a Catània (Sicília) i d’aquí traslladats amb avió a Espanya.

“Per donar dignitat als rescatats, podrien transferir-los a Catània i des d’allà amb avió portar-los a Madrid. Llogar un Boeing per a 200 persones té un cost de 240 euros per passatger”, ha dit als periodistes congregats al moll de Lampedusa. El ministre de l’Interior d’Itàlia, Matteo Salvini, insisteix en la seva negativa a autoritzar el desembarcament a Itàlia.

El ministre de Transports italià, del Moviment 5 Estrelles, Danilo Toninelli, ha ofert que la Guàrdia Costanera escorti al vaixell espanyol fins a un port a Espanya, però l’ONG insisteix que els migrants no poden seguir amuntegats a la coberta del vaixell els dies que duri el trajecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona