Ciència

L’ESA evita una xoc entre satèl·lits a l’espai

L’Agència Espacial Europea desvia un dels seus aparells pel risc que un satèl·lit de la companyia SpaceX es creués en la seva trajectòria

Alerta que aquests successos creixeran en el futur i demana més coordinació entre els operadors

L’Agència Espacial Europea (ESA) ha anunciat aquest dimarts haver realitzat per primera vegada una maniobra per evitar la col·lisió d’un dels seus satèl·lits amb un altre d’una constel·lació pertanyent a la companyia nord-americana SpaceX.

L’ESA ha explicat en un comunicat que ahir dilluns el seu satèl·lit d’observació de vents en l’atmosfera Aeolus Earth va engegar els seus propulsors per esquivar la trajectòria d’un satèl·lit pertanyent a la constel·lació Starlink d’SpaceX.

Fa una setmana, el centre de control espacial de les Forces Aèries d’Estats Units, que vigila els objectes que orbiten al voltant de la Terra, va alertar de la possibilitat de xoc entre l’Aeolus i l’Starlink44, un dels primers satèl·lits de la xarxa d’SpaceX, que preveu augmentar les seves unitats fins les 12.000 a mitjan propera dècada.

Els experts de l’ESA van calcular les probabilitats de xoc, i quan aquestes van sobrepassar el llindar d’una en 10.000, dijous passat, es va decidir activar la maniobra, que es va executar aquest dilluns.

L’agència europea ja explicat que en una constel·lació hi pot haver centenars o milers de satèl·lits, i que el seu nombre anirà en augment els propers anys, per la qual cosa aquest tipus de successos podria créixer en el futur.

Per això, considera que l’actual forma de coordinar-se entre els operadors dels satèl·lits, a través de correus electrònics, per alertar del risc està obsoleta i ho farà impossible en altres incidents.

L’ESA proposa recórrer a la intel·ligència artificial per coordinar les trajectòries dels satèl·lits i una estimació de riscos automatitzada. Així ho portarà a la propera reunió dels països membres de l’agència, que se celebrarà al novembre a Sevilla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia