Educació

El nou curs arrenca amb més alumnes de secundària

Es posen en marxa 25 nous instituts escola i vuit instituts per donar sortida a l’increment en la secundària

La matriculació continua la tendència a l’alça tot i que estable respecte al curs passat

Dijous vinent comença el nou curs escolar, i l’activitat als centres combina aquests dies la preparació del professorat amb la posada a punt dels edificis per rebre els més d’un milió i mig d’alumnes que s’han matriculat en els diferents ensenyaments. La matrícula experimenta un lleuger ascens, ja que s’han inscrit 1.581.534 alumnes –són dades provisionals perquè la matrícula continua viva–, 536 més que el curs passat. I continua la tendència a l’alça en les matriculacions –unes 75.000 més que el curs 2013/2014–, tot i que sembla consolidar-se el que ja es va detectar el curs passat: el canvi demogràfic ha motivat un descens d’alumnes matriculats en l’educació infantil i primària i un increment en la secundària i postobligatòria. Hi ha 289.171 matrícules per a aquest curs a infantil, 2.996 menys que el curs passat, mentre que a primària són 474.425, 9.287 menys que al 2018/2019. A secundària la tendència és la inversa: 330.295 matrícules en l’obligatòria, 6.961 més que el curs passat. Pugen també les matrícules en el batxillerat i la formació professional, amb un miler d’alumnes més en cadascun, i també als ensenyaments de règim especial, mentre que baixa la formació d’adults.

Per fer front a l’increment de la demanda en la secundària, aquest curs que comença tindrà vuit instituts i 25 instituts escola nous. Els instituts es concentren a Barcelona i la seva àrea, excepte els que obriran a Sarrià de Ter i Lloret. Els instituts escola estan repartits pel país, en indrets com ara Castelló d’Empúries, Amposta i Cornudella de Montsant.

A més s’ha incrementat la dotació de professorat en el conjunt de l’ensenyament públic, amb 670 nous docents, amb els quals s’arriba a 72.535 mestres i professors. S’incrementaran també en 53 els professionals no docents d’atenció educativa per a l’escola inclusiva. És una xifra superior a la del curs passat, però lluny dels 7.200 docents que els sindicats reclamen per tornar a la plantilla anterior a la crisi.

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, va destacar ahir: “Tot i la pròrroga pressupostària, un altre any augmentem la plantilla docent.” Malgrat tenir 3.200 alumnes menys a l’educació infantil, primària, especial, secundària, batxillerat, FP, i als programes de formació i inserció i els centres estrangers, “tindrem 723 professionals més d’aula perquè fem tot el que cal per garantir la correcta escolarització”, segons el conseller. A banda, s’han convocat oposicions de 3.155 places per estabilitzar les plantilles i reduir la interinitat, i es mantindrà oberta durant tot el curs la borsa d’interins.

No cal patir, segons Bargalló, perquè algun centre no pugui obrir les aules el dia 12, tot i que n’hi haurà que conviuran amb obres de millora. En total s’hauran abordat aquest 2019 413 obres de centres, amb una inversió global de 67 milions d’euros. 208, segons Bargalló, estan motivades per l’increment d’alumnes, mentre que 200 són de millora.

Entre les novetats destaquen la prova pilot que es farà a set centres per obtenir de manera combinada, en tres anys, el batxillerat i un cicle formatiu artístic de grau mitjà o un títol de tècnic esportiu.

S’arrosseguen encara qüestions del curs passat com ara el nou decret de menjador –el departament està reobrint converses amb els diferents agents, com ara associacions i consells comarcals– i l’estudi del cost de la plaça escolar per determinar el llindar d’una quota escolar elevada.

LA XIFRA

690
nous
docents impartiran classe el curs 2019/20, als quals cal sumar 53 professionals d’atenció educativa.

LA FRASE

Tot i la pròrroga pressupostària, un altre any augmentem la plantilla docent
Josep Bargalló
Conseller d’Educació

Posen en marxa en cinc ciutats els plans entorn 0-20

Rosa M. Bravo

El curs que ara comença es posaran en marxa en 24 centres de cinc municipis els plans entorn 0-20. Es vol orientar les famílies dels més petits i acompanyar els alumnes en els itineraris formatius.

Augmenta l’oferta pública de l’FP amb 53 grups més

Rosa M. Bravo

L’oferta pública de formació professional (FP) augmentarà el curs 2019/2020 amb 53 grups nous: 21 en cicles formatius de grau mitjà i 32 en els cicles formatius de grau superior.

Un nou programa vol millorar l’expressió oral

Rosa M. Bravo

S’ha comprovat que les competències dels alumnes de quart d’ESO en expressió oral són més baixes que les ortogràfiques. Per això es posarà en marxa un programa per millorar l’expressió oral.

Tots els centres tindran servei comunitari

Rosa M. Bravo

Tots els alumnes faran, a tercer o quart d’ESO, accions de servei comunitari. L’objectiu és que els alumnes adquireixin habilitats i valors propis de la competència social i ciutadana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia