Societat

BERNAT JULIOL

PORTAVEU DEL MONESTIR DE MONTSERRAT

“El germà Andreu era molt popular”

“Ens truca gent que ens diu que és impossible, que aquell germà era encantador”

“L’informe està a l’abast de tothom al web i posarem un delegat de protecció de menors”

COMISSIÓ
Bernat Juliol, un dels monjos més joves, és el portaveu de l’abadia de Montserrat. També ha fet de secretari i d’enllaç amb la comunitat a la comissió que ha investigat els fets a partir de les denúncies que les víctimes van fer a través d’ una adreça de correu electrònic . La comissió ha estat integrada per l’advocada Cristina Vallejo, el doctor Xavier Pomés, exconseller d’Interior, i la psicòloga Begoña Elizalde.
L’informe diu textualment que el germà Andreu era un “depredador sexual”.
Sí, era una persona que psicològicament tenia un patró de conducta i que repetitivament abusava. Segons el testimoni de les 12 víctimes que s’han posat en contacte amb la comissió que ha investigat els fets, era una persona que quan va tenir l’oportunitat d’abusar, va fer-ho. En algun cas va ser violent.
I les víctimes?
En alguns casos les coneixia bé, perquè s’havia guanyat la seva confiança, en d’altres pràcticament no les coneixia de res i va abusar d’elles el primer dia que aquests van anar a Montserrat. Tots els joves eren nois de servei, escoltes que pujaven al monestir a fer activitats i a ajudar en diverses tasques, des de fer de servei d’ordre a la basílica fins a regular el trànsit...
Ara heu descobert que un altre monjo, que va dirigir l’escolania, també va ser un abusador
Sí, el germà que dirigia l’escolania a finals dels anys seixanta. Hauria abusat de dos menors el 1968. Parlem de tocaments, com el germà Andreu.. Aquest monjo va marxar del monestir el 1980 i es va casar. A la comunitat només els monjos més grans el recorden, d’això fa 50 anys! Ara hem sabut que en el seu moment l’abat Cassià M. Just, va actuar de manera molt ràpida i efectiva. El que sí vull destacar és que d’això fa mig segle i que des d’aleshores no tenim constància que hagi passat res més a l’escolania. També s’ha de dir.
Com era el germà Andreu?
Era molt popular, cosa que ha fet que fins i tot moltes persones després que es fes públic aquest cas s’hagin posat en contacte amb nosaltres per dir que no podia ser, que era una persona encantadora i que això de què se l’acusa els semblava impossible. Ens truca gent dient que havia pujat moltes vegades a Montserrat i que el germà Andreu sempre els acollia i que era molt generós. Tenia una gran capacitat de seducció, una característica dels abusadors.
I V.T.M.?
Hi ha poca gent que se’n recordi d’ell aquí a la comunitat. Jo no havia ni nascut quan van passar els fets, però els que encara se’n recorden en cap cas el descriuen com al germà Andreu. No, no era un home popular, ni seductor ni va tenir un comportament similar.
Com ho ha viscut la comunitat?
Amb molt de dolor. Que membres de la comunitat hagin pogut fer mal a altres persones dol molt perquè el que volem nosaltres és ajudar els altres. Per altra banda també és veritat que això ha servit perquè persones que no ho havien dit mai ara ho hagin pogut dit i els hem pogut ajudar perquè fins ara no els coneixíem.
Posareu l’informe en mans de la fiscalia i altres autoritats
Creiem que és el que hem de fer. Que sigui l’autoritat pública la que digui si s’ha de fer alguna altra cosa. La nostra voluntat és la de transparència total, per això publiquem en la seva integritat tot l’informe i es posa a disposició de tothom, penjat al web.
I aquí al monestir quines mesures heu pres perquè no torni a passar
Des de fa molts anys l’escolania té uns protocols d’actuació, els protocols de la Generalitat, de l’Escola Cristiana i, a part, tenim mesures pròpies de protecció de menors. La nostra idea, però, es elaborar un nou protocol que englobi l’escolania i les altres activitats que es fan amb menors, a l’hostatgeria, per exemple. El nou protocol preveu la figura d’un delegat de protecció de menors, que serà un professional extern. També crearem una altra adreça de correu electrònic en la línia del que demana el papa: una espècie de taulell on qualsevol persona que vulgui dir alguna cosa ho pugui fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona