Societat

El dia de la Mare de Déu del Tura, tot Olot a la plaça Major

El ball dels gegants, nans i cavallets va marcar el tercer dia de les festes de la ciutat garrotxina

Dissabte a la nit, l’Orquesta Mondragón va tornar a fer vibrar el públic, 33 anys i un dia després de la seva última visita

Dia de la Mare de Déu. Les dotze del migdia. Plaça Major. Ball dels gegants, nans i cavallets. Si a Olot hi ha un lloc i un moment que destil·la una consciència de pertànyer a una comunitat és aquest. Una multitud va complir ahir aquesta litúrgia olotina de seguir amb admiració les danses dels gegants; marcar el ritme de les coreografies dels nans i els cavallets i, al final de les actuacions, aplaudir amb entusiasme els balladors quan surten de les faldilles dels gegants, es treuen el cap postís o fan saludar el cavall que duen enganxat a la cintura. És possible que entre els sentiments del públic hi hagi una certa enveja cap als balladors, convertits en una mena d’ídols. Ho demostra la llarga llista de voluntaris a ser-ho algun dia. Per si de cas, moltes famílies hi inscriuen el nen o la nena just acabat de néixer. Des de molt abans de les dotze, la plaça, balcons inclosos, ja era plena de gom a gom. En aquesta cita de les festes es tracta de veure els balls, però també l’espectacular arribada de la faràndula al ritme de pasdoble –primer els nans, després el Cap de Lligamosques i els gegants i, darrere de tot, els cavallets–, un moment en què el públic ja comença a vibrar. L’espectacle, amb música de La Principal d’Olot, culminava un matí que va incloure les principals aportacions religioses de la festa major, com són la missa al santuari de la patrona i la processó.

La Mondragón

Si posaves atenció, ahir al migdia a la plaça es podia notar encara la força del concert de l’Orquesta Mondragón, que havia acabat feia tan sols deu hores abans. La banda basca va tornar a tocar a Olot dissabte a la nit, 33 anys i un dia després de la seva anterior actuació. Com en aquella ocasió, la veu arrugada de Javier Gurruchaga va fer vibrar la gentada que va omplir la plaça i els carrers de la vora, tot repassant els temes que han anat popularitzant al llarg de quatre dècades. Si bé van començar un pèl freds –potser hi va tenir a veure el ruixat breu que hi va haver–, al cap de poca estona es van posar Olot a la butxaca. Aquest concert –sens dubte, el plat fort musical del Tura 2019– formava part de la commemoració del 30è aniversari de la penya Aoapix i va ser un magnífic regal per a tota la ciutat.

També dissabte a la nit es va fer el correfoc, amb un centenar de diables, entre membres dels amfitrions (la colla Pim Pam Pum Foc) i de les formacions de Banyoles, Torroella de Montgrí i Salt. Seguidament, a la plaça de braus es va representar l’espectacle de llum, foc i so Farga Budell, que els organitzadors, la colla Pim Pam Pum Foc, recuperava cinc anys després de la seva estrena en el marc del festival Lluèrnia.

12,41 metres

Una proposta del Tura que sol ser molt comentada, bàsicament pels forasters sorpresos, és el campionat del món de llançament de pinyol d’oliva, davant de Sant Esteve. Ahir se’n va fer l’edició número 20, amb rècord de participació: 123 en categoria masculina i 49, en femenina. I poca broma amb les marques: a 12,41 metres va deixar el pinyol el guanyador masculí, Àngel Garcia. El millor llançament de la història del campionat, però, el té des de l’any passat Jordi Arrey, amb 13,86 metres. En dones, la guanyadora va ser Aroa Martínez, amb 6,58 metres. La competició, a la qual es va apuntar molta mainada, va ser seguida per un nombrós públic i no va parar quan, pels volts de les set, es va posar a ploure durant una estona.

Pop Per Xics

Mentre els pinyols volaven davant de Sant Esteve, al passeig de la Muralla –que s’estrenava aquest any com a espai per a les propostes familiars– grans i petits assistien a Som superherois, dels Pop Per Xics, un espectacle que combinava la música amb unes escenografies de caire didàctic.

El concert sorpresa

En la programació d’ahir al vespre s’havia inclòs un concert del qual no s’havia dit el protagonista. Resulta que van ser la banda de versions Di-Versiones, que van atraure tanta gent al Firal com en les grans ocasions.

El tercer dia del Tura 2019 va continuar a la nit amb, entre altres activitats, dos dels plats forts de la marxa nocturna: la Turinada i el Ball de l’Hora.

Avui

Després de la intensitat del cap de setmana, avui les festes adopten un caire més tranquil. Destaquen el concert de festa major que oferirà l’Orquestra Selvatana (18.30 h plaça Major) i el concurs de paelles (20 h, passeig de la Muralla). Un altre concert, però de registres molt diferents, serà el de Buhos (00 h, Firal).

LA XIFRA

2
dies
és el que queda de la festa major d’Olot, que va començar divendres al vespre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia