Educació

Els llibres de text de català s’adapten a la nova normativa de l’IEC

Les editorials fan els canvis pertinents als llibres d’altres matèries quan revisen el contingut per a la reimpressió

El sector del llibre de text en català ha fet una feina ’’important’’ per preparar el curs 2019-2020 ja que, per primera vegada, els continguts de llengua catalana incorporen la nova normativa en ortografia i gramàtica de l’IEC, vigent des del 2017. Segons ha explicat a l’ACN el president de la comissió de llibre de text del Gremi d’Editors de Catalunya, Antoni Garrido, és un ’’repte’’ perquè s’han de revisar tots els materials i ha suposat una inversió que confien recuperar aquest any. Els continguts de la resta de matèries que també es poden veure afectats per aquests canvis es van revisant cada any durant els treballs previs a la reimpressió que es fan per retocar qualsevol error o modificació.

A la pàgina 29 del llibre de Llengua i Literatura catalanes de 2n d’ESO de l’editorial EDEBÉ es parla dels diacrítics. A partir d’un petit text s’alerta l’alumne que els mots ’més, bé i món’ porten accent però que en canvi, es poden trobar escrites també sense accent i amb la mateixa pronuncia, i amb un significat totalment diferent. A continuació, apareix el quadre amb els accents diacrítics vigents en l’actualitat i la diferència entre cadascun d’aquests quinze binomis. És la manera de presentar l’accent diacrític als alumnes d’aproximadament catorze anys, i per primera vegada, apareix la llista dels quinze accents diacrítics que l’institut d’Estudis Catalans (IEC) ha mantingut després dels canvis aprovats la tardor del 2016.

Les editorials de llibres de text han hagut d’actualitzar, enguany, tot el contingut dels llibres de llengua i literatura catalana per recollir la nova normativa ortogràfica però també gramatical i complir amb els terminis establert per l’IEC. Les noves normes d’ortografia i gramàtica es van aprovar el 2016 i es va donar un termini de quatre anys per a la seva implantació definitiva. Aquesta és una de les novetats del sector per aquest inici de curs 2019-2020 que, a diferència d’altres anys, ha estat plàcid i tranquil.

En declaracions a l’ACN, el president de la comissió del llibre de text del Gremi d’Editors de Catalunya, Antoni Garrido, ha explicat que hi ha material suficient adaptat a les necessitats de les escoles i que els efectes de la socialització de llibres o de les escoles que no n’utilitzen ja fa anys que es té en compte a l’hora d’optimitzar recursos. En aquest sentit, diu Garrido, la tecnologia els ha permès modificar continguts a uns costos més baixos per poder mantenir els preus a l’abast de totes les famílies.

Es calcula que les famílies gastaran, de mitjana, 89,9 euros per als alumnes de Secundària i 116 euros per als de Primària, unes despeses que, en funció de la comunitat autònoma, reben més o menys ajudes. En un informe de l’Associació Nacional d’Editors de Llibres i material d’educatiu (ANELE) es comparava la inversió i el pressupost de cada sistema i es calcula que a Catalunya, amb el sistema d’ajudes directes als alumnes amb situació de vulnerabilitat, es reben, de mitjana, 5,7euros.

En català, es troben al mercat fins a 5.348 productes: 1.811 llibres de text per a alumnes, 463 per als professors, 1.327 quaderns de treball i 440 llibres i material complementari. En suport digital, en català, hi ha 3.043 productes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona