Societat

La FAVB proposa crear un cos auxiliar d’agents cívics per fomentar la convivència als barris que pateixen més inseguretat

Els veïns avisen que el problema de la seguretat té moltes causes i que magnificar-lo pot provocar pànic social i intolerància

La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ha plantejat aquest dimarts crear un cos auxiliar d’agents cívics per fomentar la convivència als barris que pateixen més inseguretat. En un comunicat, la junta de la FAVB ha avisat que el problema de la seguretat té moltes causes, i que magnificar-lo pot provocar “pànic social” i trencar la convivència.

A més, focalitzar-ho en determinats col·lectius, ha continuat, pot comportar intolerància, xenofòbia i racisme. Entre les mesures que plantegen hi ha aquest nou cos, que seria auxiliar de la Guàrdia Urbana, i que sortiria de la transformació dels treballadors de B:SM, ja que el treball de control de l’aparcament cada cop està més tecnificat i no cal tant personal. També aposta perquè el sector turístic assumeixi una part de la inversió en seguretat pública.

La FAVB admet que l’augment de furts i robatoris violents genera una enorme alarma social i reaccions que poden “empitjorar” la situació, en referència a les patrulles ciutadanes, que “poden provocar una escalada de violència i una criminalització de persones vulnerables”.

També ha aprofitat per remarcar que la inseguretat no ve provocada només per qüestions relatives a la violència i a la propietat privada, sinó també problemes amb l’habitate, amb la seguretat laboral, la violència de gènere o la pobresa. En aquest sentit, ha remarcat que les ocupacions d’habitatges que preocupen en alguns barris són “el producte de les expulsions massives que van practicar els bancs durant la crisi hipotecària”. També ha afegit aquí el paper del model turístic i de l’especulació immobiliària.

A parer de la FAVB, els problemes són diferents en funció dels barris, i les causes també. Per això, ha reclamat fer una diagnosi adequada barri per barri, amb la participació del teixit social per detectar focus de problemes, motius i elaborar una proposta transversal d’actuació.

També aposta per reorganitzar els cossos policials, de forma que els Mossos s’ocupin de les tasques de seguretat i la Guàrdia urbana de la convivència, reforçant la policia de barri i el seu paper de mediació.

Així mateix, reclama una modificació de l’Ordenança del Civisme per eliminar aspectes punitius que recauen sobre persones vulnerables, fomentant mesures compensatòries i de serveis a la comunitat en lloc de les sancions econòmica.

També planteja un pla de drogues, actuar contra la violència de gènere i revisar la Llei d’Estrangeria i, si és el cas, alguna de les figures jurídiques de tractament de la reincidència en certs delictes. Ara bé, apunten que les dades estadístiques no avalen que hi hagi menys vigilància policial que a altres països ni tampoc més tolerància judicial.

D’altra banda, també demana que la vigilància i control del transport públic recaigui en cossos de seguretat públics i analitzar el creixement de la delinqüència en relació amb l’augment de visitants i la posició de la ciutat en el rànquing mundial de ciutats turístiques. La FAVB vol que el sector turístic assumeixi una part de la inversió de recursos en seguretat pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia