Societat

El col·lapse a estrangeria arriba al Síndic

La situació afecta les gestions de residència i les sol·licituds d’asil

El Síndic de Greuges de Catalunya ha demanat al Defensor del Poble espanyol que intervingui per millorar els mecanismes d’assignació de cita prèvia davant el col·lapse que hi ha a l’Oficina d’Estrangeria de Girona. Concretament, aquesta situació afecta els tràmits d’autoritzacions de residència per arrelament i els de sol·licitud d’asil. El problema radica en el fet que els intents de formalitzar les sol·licituds de cita prèvia des de la seu electrònica o bé generen una resposta que diu que no hi ha cites disponibles, en el cas de les autoritzacions de residència per arrelament, o bé les primeres cites disponibles s’ofereixen per al mes d’abril del 2020, en el cas de les peticions d’asil. El Síndic argumenta que la situació és insostenible perquè repercuteix en persones estrangeres que han d’adjuntar documents amb una validesa condicionada a una data de caducitat. I que això es tradueix en la possibilitat que aquestes persones siguin objecte d’un procediment d’expulsió si no acrediten que disposen de cita per regularitzar-se.

De la mateixa manera, pel que fa a la dilació excessiva dels terminis d’assignació de cites per formalitzar les sol·licituds de protecció internacional, a parer del Síndic s’ha de considerar que comporta una lesió de drets de les persones sol·licitants. La presentació de la sol·licitud reconeix el dret a l’assistència dels serveis socials i d’acollida per satisfer les seves necessitats bàsiques. De la mateixa manera, aquest retard impedeix donar compliment a la previsió que recull la llei reguladora del dret d’asil, que estableix que la sol·licitud s’ha de presentar sense més retards i en tot cas en el termini màxim d’un mes des de l’entrada en territori espanyol.

El Síndic anima les persones afectades per aquesta situació a presentar una queixa a la institució a través del formulari web o trucant al al 900 124 124.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona
Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA
Infraestructures i serveis

Territori avalua si és factible la connexió entre Sabadell i Castellar amb ferrocarrils

Sabadell
sant aniol de finestres

Nova ruta de bus fins a les Planes d’Hostoles els dies de mercat

sant aniol de finestres
girona

L’IEC premia les investigadores de la UdG Gemma Bartolí i Judit Pujol

BARCELONA
societat

Envien a judici els investigats d’apunyalar un noi per motius racistes

santa coloma de farners
SOCIETAT

La gelada afecta els cultius de fruita dolça de Ponent

Lleida
Informe d'AI

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona