Societat

Càritas alerta que cada cop hi ha més pobresa severa

L’entitat va atendre l’any passat 220.631 persones a Catalunya, un 30% menys però amb casos de més vulnerabilitat

L’habitatge ja és el principal motiu d’exclusió social i es dispara el relloguer

Els més vulnerables cada cop ho tenen més complicat per millorar la situació en què es troben en una societat cada cop més polaritzada. “Les diferències cada cop són més entre els que tenen més i els que tenen menys”, assenyalava ahir el president de Càritas Catalunya, Francesc Roig, en la presentació de la memòria del 2018 de l’entitat vinculada a l’Església. Segons l’informe, el nombre de persones ateses en la desena de Càritas diocesanes catalanes va disminuir fins a un 31%, i es va arribar a 69.161 llars on viuen 220.631 persones i amb una inversió de 43 milions d’euros. La davallada, però, tal com explicava ahir el president de l’entitat, amaga una realitat més crua perquè s’han trobat amb molts més casos de persones en situació d’exclusió social severa que requereixen més atenció i recursos.

Els col·lectius més desafavorits que necessiten l’ajuda social de l’entitat continuen sent mares soles, famílies amb fills, la gent gran i les persones arribades d’altres països que no tenen la documentació o els qui la perden i es troben en una situació d’irregularitat sobrevinguda.

Per a tot ells, però, l’accés a l’habitatge s’ha convertit en el principal problema que els deixa exclosos de la societat. Una prova d’això és que la meitat de les persones ateses per Càritas no viuen en un habitatge considerat digne. “Molts no saben quan els poden fer fora ni si hauran de compartir espai amb altres persones desconegudes”, assenyalava la representant de la comissió d’acció social de Càritas Catalunya, Conxa Marquès, que alertava de l’increment del 21% de les persones que viuen rellogades. Una tendència que pels responsables de Càritas es manté entre els indicadors del 2019 per les persones que s’adrecen a l’entitat perquè no poden assumir els preus dels lloguers, sobretot a la ciutat de Barcelona, on la mitjana supera els 900 euros mensuals.

Segons les dades, un 66% de les persones ateses per l’organització estan a l’atur i les que tenen feina són a precari i temporals, cosa que no els permet arribar a cobrir les necessitats bàsiques. Marquès va assenyalar també l’augment del 33% de les persones ateses que viuen soles perquè no tenen llar o les migrants que acaben d’arribar a Catalunya sense cap referent familiar.

El grup més nombrós de persones ateses, tenint en compte la seva procedència, continua sent el de persones de nacionalitat espanyola, un 34%, seguit, però, del 30% de persones que provenen de l’Amèrica del Sud i l’Amèrica Central, fugint de situacions de violència dels països, com són els casos d’Hondures o Veneçuela.

La representant de la comissió de comunicació de Càritas Catalunya, Anna Roig, va alertar que davant un nou alentiment econòmic ara es troben que molts afectats ja no disposen del “coixí familiar” que van tenir anys enrere. “Ens preocupa perquè vol dir que no s’han fet els deures com a societat i s’ha sortit per la porta del darrere”, va dir Roig, que reclama el desplegament de la renda garantida i que la prestació pugui ser compatible amb altres ajudes.

La “cronificació” de la pobresa

El cardenal arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, va denunciar “la cronificació de la pobresa” en què estan immerses cada cop més famílies. “No pot ser i s’ha de saber reaccionar perquè és molt greu i cada cop ho tenen més difícil per sortir-se’n”, va afirmar. Com a representant de l’Església va assegurar que la prioritat és estar al costat dels més desafavorits amb l’ajuda de moltes entitats i col·laboradors a qui va agrair la solidaritat, així com de l’administració. “Darrere el treball humil que es fa a les parròquies i als barris meravella tanta solidaritat”, va dir.

El president de Càritas va insistir que calen més recursos i polítiques socials. “Necessitem uns pressupostos equilibrats i fixos per reflotar i cobrir les necessitats bàsiques de molta gent”, reclamava tot recordant la situació d’exclusió social en què es troben un 9,6% dels catalans segons el darrer informe Foesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona