Salut

La Plataforma per la Llengua alerta que hi ha metges a la sanitat pública que no entenen el català

L’entitat afirma que són vulneracions “sistemàtiques” que “no s’investiguen”

Salut admet que pot haver-hi casos “aïllats” i assegura que es busquen solucions

La Plataforma per la Llengua, ONG defensora de l’ús del català, ha denunciat que del començament d’any ençà ha rebut més d’una vintena de queixes d’usuaris de la sanitat pública catalana que no han estat atesos en la llengua pròpia del país perquè els metges només parlaven castellà.

La denúncia de la plataforma, que s’ha fet viral a les xarxes socials on ha suscitat una gran controvèrsia, demana que el departament de Salut de la Generalitat “posi remei a aquests casos de discriminació lingüística a pacients en centres de salut catalans, que són sistemàtics i no s’investiguen”.

També exigeix govern que prevegi la provisió de cursos de català obligatoris per a tots els facultatius.

La plataforma ha fet públiques diverses de les queixes rebudes. Entre elles esmenta el cas d’una doctora que està fent la seva residència al centre d’atenció primària de les Corts, que afirma no entendre el català i diu al seu pacient que pot adreçar’s-hi en castellà o en anglès.

També esmenta un altre cas, el d’un metge veneçolà que treballa a l’Hospital de Figueres (Alt Empordà) que atén en castellà malgrat ja fa cinc anys que treballa a Catalunya.

Així mateix, l’ONG denuncia que l’Hospital de Mataró no exigeix el català com a requisit necessari per contractar els seus metges.

Davant la polèmica suscitada, el Departament de Salut ha publicat aquesta tarda un comunicat en què informa que, “tal com indica la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, el Departament de Salut és el responsable de vetllar perquè el català sigui la llengua vehicular” en tot el sistema sanitari català.

En el seu comunicat, el Departament de Salut de la Generalitat afirma que facilita als professionals sanitaris el coneixement de la llengua catalana i ofereix informació i un curs gratuït de català per als estudiants de fora de Catalunya que venen a fer la seva residència.

“Malgrat aquests esforços, pot haver-hi casos aïllats que són analitzats i en busquem solucions. En aquest sentit, fem un seguiment diari amb la Plataforma per la Llengua per detectar i resoldre aquests casos”, conclou Salut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia