Societat

SOCIETAT

L’advocacia alerta de la caiguda del nombre de sentències en català

L’ús del català en les sentències ha caigut a nivells preocupants. Així es va afirmar ahir en el Consell de l’Advocacia Catalana, que ahir celebrava a Barcelona la X jornada sobre l’ús del català a la justícia sota el títol Drets lingüístics als jutjats: incompliment o desconeixement? L’objectiu és debatre i analitzar l’escàs ús del català en l’àmbit judicial, amb l’objectiu d’analitzar fórmules que permetin revertir aquest fet.

La jornada, que se celebra al Palau Reial de Barcelona, va ser inaugurada per la consellera de Justícia, Ester Capella; el president de la Comissió de Llengua del Consell i degà del Col·legi d’Advocats de Vic, Joan Riera, i la directora general de Política Lingüística, Esther Franquesa.

El president de la Comissió de Llengua del Consell, Joan Riera, va expressar la seva preocupació pel descens de l’ús del català als jutjats. “En deu anys hem passat del 17% al 8%, en una tendència a la baixa que es repeteix cada any. Ens preocupa que en aquest poc temps, només deu anys, l’ús del català en la justícia hagi assolit uns nivells que el situen en la marginalitat”, va assegurar. A més, va afegir que sortir-ne “és un deure que ens obliga a totes les parts”. Riera va insistir que des de l’advocacia es posen eines i recursos per facilitar que els lletrats utilitzin el català i porten a terme una estratègia conjunta amb el Departament de Justícia i la direcció general de Política Lingüística. Però amb els resultats a la mà, considera, “és evident que cal fer nous passos endavant i, sobretot, guanyar majors complicitats”.

Conscienciar jutges i magistrats és una de les fórmules que va proposar, ja que la seva implicació és estratègica per aconseguir revertir aquesta tendència, va concloure Riera. En el món judicial l’ús del castellà a l’hora de redactar les sentències és majoritari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia