Educació

Canvis per repartir millor l’alumnat desafavorit

Les entitats contra la segregació escolar proposen limitar el nombre d’alumnes amb necessitats que acull cada centre

Educació diu que ho inclourà el pròxim curs

Les entitats que formen part del Pacte contra la Segregació Escolar han proposat aquest dilluns que s’ampliïn els supòsits que determinen que un alumne té necessitats educatives específiques, sobretot les derivades de situacions socioeconòmiques desafavorides. Entre les propostes pel nou decret d’admissió d’alumnes s’inclouen aspectes com ara els del nivell de renda i d’estudis de les famílies, el baix rendiment escolar i el desconeixement de la llengua vehicular per fer un repartiment més equilibrat de l’alumnat socialment desafavorit.

A més, també insten a limitar el percentatge màxim d’aquests tipus d’alumne que cada centre pot escolaritzar, per repartir-los més homogèniament entre les escoles d’una zona determinada, i aquestes criatures es podran preinscriure fins a l’inici de curs. El curs passat més de 8.500 alumnes arribats després de l’inici de curs van ser escolaritzats en centres d’alta complexitat, en el que es coneix com a matrícula viva. Per evitar la concentració d’aquest alumnat, el document planteja impedir l’escolarització d’aquest alumnat nouvingut als centres d’alta complexitat o tancar les ràtios després de l’inici de curs, per gestionar millor i de manera equilibrada aquest fenomen. Per detectar i dictaminar els alumnes amb més necessitats es proposa a Educació crear unitats de detecció territorials.

Debat en les comissions d’experts

Les propostes neixen del Pacte contra la Segregació Escolar, impulsat pel Síndic de Greuges i subscrit el mes d’abril passat per la conselleria d’Educació, la totalitat dels ajuntaments de més de 10.000 habitants, les escoles concertades i la majoria de l’arc parlamentari. Els experts de diferents entitats ho han debatut i ahir la comissió de seguiment del Pacte contra la Segregació Escolar, coordinada pel síndic de greuges, Rafael Ribó, lliurava al conseller d’Educació, Josep Bargalló, el document que també es presentarà al Parlament. La conselleria d’Educació ja ha anunciat que té previst incloure bona part de les propostes en el pròxim decret de matriculació, Perquè el nou decret d’admissió d’alumnes sigui vigent en la preinscripció del curs 2020/21 s’hauria d’aprovar entre finals d’aquest any i principis del que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia